Бизнес активността в еврозоната с най-бърз ръст от 4 години насам


Бизнес активността в еврозоната с най-бърз ръст от 4 години насам
Снимка: Thinkstock

1840

Бизнес активността в еврозоната нарасна през юни с най-бързия си темп от четири години насам. Според експертите това е поредният знак, че възстановяването в региона набира скорост.

PMI индексът на компанията за финансови анализи Markit, който следи активността в секторите на производството и услугите, се е повишил до 54,1 пункта през юни от 53,6 пункта през май. Границата от 50 пункта разделя понижаването от разширяването, като всяко ниво под 50 пункта говори за свиване, съобщава БГНЕС.

Перспективите пред двете големи европейски икономики – Германия и Франция, също са изключително положителни.

Стойностите на индекса PMI за Франция са се повишили до 53,4 пункта от 52 пункта през май. Това са най-силните му нива от април 2011 г. и са значително над средните прогнози на икономистите. Данните показват, че през юни производственият сектор на страната се е разширил за пръв път от април 2014 г., достигайки 50,5 пункта. Секторът на услугите също отбелязва ръст до 54,1 пункта от 52,8 пункта през май.

Изостанала за дълго време икономика на еврозоната успява да навакса благодарение на стимулите на ЕЦБ и по-ниската цена на петрола. Единната валута се срина със 17% спрямо щатския долар през изминалата година и загуби около 7% от стойността си през тази година, давайки на износителите конкурентно предимство в чужбина.

През последните дни се засилват опасенията, че Гърция може да подкопае перспективите за икономиката на еврозоната. Новите очаквания са Атина да сключи сделка с кредиторите, което ще я спаси от възможен фалит и излизането от еврозоната. Но пътят напред е все още дълъг, а кризата с Гърция е далеч от разрешаване, смятат анализатори.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички