Бундесбанк с песимистични прогнози за германската икономика


Бундесбанк с песимистични прогнози за германската икономика
Снимка: Getty Images / Guliver

1101

Централната банка на Германия понижи прогнозите си за ръста на германската икономика през тази, следващата и по-следващата година.

Бундесбанк съобщи в комюнике, че очаква растеж от 1,4% за 2014 г., от 1,0% през 2015 г. и 1,6% през 2016 г. Преди това тя прогнозираше растеж от съответно 1,9%, 2,0% и 1,8% в тези три години. "Германската икономика загуби значителен импулс през второто и третото тримесечие на 2014 г. и тръгна по по-плосък път на растеж", отбелязва трезорът, цитиран от БГНЕС.

"След силния старт на годината, стимулиран отчасти от благоприятните метеорологични условия, реалният БВП не нарасна през второто и третото тримесечие...и следователно не отговори на надеждите" в предишните прогнози на централната банка, публикувани през юни.

Въпреки това германската икономика "остава в забележително добра форма, което не само е от полза за местната икономика, но също така позволява на германските износители да се възползват от възможностите на чуждите пазари", заяви президентът на Бундесбанк Йенс Вейдман. "Тези възможности трябва да се увеличат отново през 2015 г., ако икономическото възстановяване в еврозоната се засили и световната търговия получи импулс", допълни той.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички