Намалява икономическото доверие в ЕС през август


Намалява икономическото доверие в ЕС през август
Снимка: iStock/Guliver

2611

Влошава се икономическото доверие в Европейския съюз през август. То достигна почти двугодишно дъно. В същото време данните на Европейската комисия (ЕК) за България отчитат по-скромно понижение на икономическото доверие от многогодишния връх, достигнат месец по-рано.

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, падна през август до 103,8 пункта от 104,7, измерен за предходния месец, достигайки най-ниско ниво от септември 2014-а година насам, съобщава БНР.

Влошаването на този важен индекс за ЕС е малко по-сдържано, отколкото в еврозоната, тъй като индексът на икономическото доверие във Великобритания отчита известен отскок след драматичния му срив през юли до 102,6 пункта като първа реакция на решението за Brexit.

Последното проучване на Европейската комисия отчита влошаване на доверието във всички основни сектори на икономиката - доверието в индустриалния сектор на ЕС, в сектора на услугите и в строителния сектор.

Според Европейската комисия важният показател за икономическото доверие на България също отбелязва известно влошаване, но доста по-скромно от това за целия ЕС. Индексът на доверие в българската икономика се е понижил през настоящия месец до 105,3 пункта, но след като през юли нарасна до 105,9 пункта, достигайки най-високо ниво от октомври 2008-а година насам. По този начин индексът на икономическото доверие у нас остава стабилен за деветнадесети пореден месец.

Някои от индекси за отделните сфери на българската икономика също бележат понижение - доверието в индустриалния сектор, в сектора на услугите и в строителството

Както в целия Европейски съюз, така и у нас има спад на потребителското доверие.

Данните на Европейската комисия за България са сходни с обявените от Националния статистически институт, оповестени в понеделник.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички