Анкара получи първи части за С-400, САЩ негодува


Анкара получи първи части за С-400, САЩ негодува
Снимка: Getty Images/Guliver

2742

Първите части на руските системи за противоракетна отбрана С-400 са доставени на Турция, според източници от сферата на сигурността, съобщава проправителственият турски ежедневник Yeni Safak.

Според източниците през последните няколко дни Анкара е получила от Русия „малки части“, които са от съществено значение за интеграцията на системата.

Същите източници разкриват, че решението на САЩ да спре всички доставки на оборудване за супер изтребителите F-35 и други части за Турция е дошло в резултат на тази доставка.

Случилото се вероятно ще задълбочи напрежението между натовските съюзници Анкара и Вашингтон.

САЩ многократно критикуваше Турция за закупуването на С-400, предупреждавайки, че може да се използва за получаване на критична информация за самолетите F-35, включително за обхвата на откриване, която след това може да бъде предадена на Русия.

Изтъквайки, че доставените части не са свързани със стрелкови или радарни механизми на С-400, източниците потвърдиха, че фрагментите са много важни за процеса на интеграция.

САЩ спряха доставките на оборудване за Турция, необходимо за придобиването на изтребителя F-35, поради намерението на Анкара да закупи руската противовъздушна система. Покупката на С-400 има личната благословия на президента Ердоган.

Турция няма да се откаже да купи руски системи за противовъздушна отбрана С-400 въпреки натиска на САЩ, които временно преустановиха доставките на Анкара на оборудване, свързано със самолетите F-35, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, предаде AFP.

"Сделката за С-400 е приключена и ние няма да се оттеглим", казва Чавушоглу във Вашингтон, където участва в честванията по случай 70-та годишнина на НАТО.

Въпреки това действащият американски министър на отбраната Патрик Шанахан заяви пред репортери, че смята, че Вашингтон и Анкара ще "решат проблема, така че да имат подходяща отбранителна техника по отношение на системите "Пейтриът" и F-35".

След продължителни усилия за закупуване на системи за противовъздушна отбрана от САЩ, завършили без успех, през 2017 г. Анкара реши да закупи С-400. Турция планира да закупи 100 изтребителя F-35 от САЩ, а пилотите й в момента се обучават в Аризона.

Страната се присъедини за първи път към програмата за F-35 през 2002 г. и е инвестирала повече от 1.25 млрд. долара в проекта.

С-400 е най-напредналата руска противовъздушна ракетна система за далечни разстояния и може да носи три вида ракети, способни да унищожават цели, включително балистични и крилати ракети.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички