ЕС въведе в сила регламент, с който пази свои компании от санкциите на САЩ срещу Иран


ЕС въведе в сила регламент, с който пази свои компании от санкциите на САЩ срещу Иран
Снимка: Getty Images

1926

От днес, 7 август, Европейският съюз официално отговаря на американските санкции срещу Иран - със свой закон, който да пази компании от Стария континент от евентуален удар от страна на САЩ, тъй като търгуват легално с Иран. Става въпрос за т.нар. актуализиран Блокиращ регламент.

Актуализираният Блокиращ регламент е част от подкрепата на Европейския съюз за непрекъснатото, пълно и ефективно изпълнение на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) — ядрената сделка с Иран, включително чрез запазване на търговските и икономическите отношения между ЕС и Иран, които бяха нормализирани, когато в резултат на СВПД бяха отменени санкциите, свързани с ядрената програма.

"Влизат в сила ответните мерки на ЕС, чиято цел е да защитят европейските фирми, които имат легални бизнес отношения с Иран, от американските санкции. Освен това мерките забраняват на лица от ЕС да спазват тези санкции", съобщи говорителят на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана от БНР.

Коментарът е реакция на възобновените в понеделник санкции срещу Иран от страна на САЩ. 

За да се помогне на дружествата от ЕС при прилагането на актуализирания Блокиращ регламент, Комисията ще публикува също указания, за да улесни разбирането на съответните правни актове.

Предистория

На 6 юни Европейската комисия прие актуализациите на Блокиращия регламент и на мандата на ЕИБ за външно кредитиране, които влизат в сила на 7 август след двумесечния срок за предявяване на възражения.

На 6 юли във Виена се проведе заседание на Съвместния комитет на СВПД, по време на което ЕС, E3 (Франция, Германия и Обединеното кралство), Русия, Китай и Иран се срещнаха на министерско равнище. Заседанието беше председателствано от върховния представител/заместник-председател Федерика Могерини. Всички останали страни по споразумението отново изразиха своята ангажираност за пълното и непрекъснато прилагане на ядреното споразумение. Те подкрепиха неотдавнашните усилия за продължаване на нормализирането на търговските и икономическите отношения с Иран и отбелязаха също така усилията на ЕС да актуализира Блокиращия регламент с цел защита на дружествата от ЕС.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички