Гръцки предприемач: 20% е отливът на туристи заради банковата ваканция в Гърция


Гръцки предприемач: 20% е отливът на туристи заради банковата ваканция в Гърция
Снимка:

6651

Може би като цяло 20% е отливът на туристи в Гърция заради банковата ваканция. На някои места повече, на други по-малко. Това заяви пред Actualno.com Александър Кариватис, партньор във Viva Group, най-голямата платформа за онлайн закупуване на билети за събития, пътувания и други плащания.

„Чух за много случаи, в които гърците предлагат безплатна храна и нощувки за туристи, които не могат да изтеглят пари от банкоматите. Въпреки че картите от чужди банки не влизат под мерките за капиталов контрол, много банкомати са празни и са нужни дни, за да се захранят“, коментира гръцкият бизнесмен ситуацията в южната ни съседка.

„Щастлив съм да видя, че не сме загубили гостоприемството си или чувство за солидарност. Аз съм сигурен, че ще преминем през всичко това, няма съмнение. Само се надявам това да ни научи на нещо“, подчерта Кариватис.

Според Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, ситуацията в Гърция ще се отрази на туристическия сезон, но няма да го застраши. По думите му невъзможността да се ползват кредитни карти на някои от банкоматите и липсата на разплащане по банков път между туроператори и доставчици на туристически услуги ще повлияе на туристическия бизнес в южната ни съседка. Той обаче заяви, че не вижда сериозни проблеми пред българските туристи в Гърция.

„Става въпрос за частен бизнес. Гръцките хотелиери и ресторантьори не са държавата. Проблемите, които са свързани с дефолта на Гърция, са проблем на правителството“, коментира Драганов в началото на тази седмица.

Цялото интервю с Александър Кариватис, в което той коментира ходовете на гръцкия премиер Алексис Ципрас и изхода от референдума в Гърция може те прочетете в Actaulno.com.

Автор: Петя Бързилска

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички