Най-големият концерн на цимент разследван за връзки с терористи


Най-големият концерн на цимент разследван за връзки с терористи
Снимка: Getty Images / Guliver

1999

Френските власти разследват на френско-швейцарския циментов концерн LafargeHolcim по подозрение, че е финансирал терористична дейност в Сирия и по този начин е създал заплаха за живота на невинни хора.

Делото се води от трима следователи, единият от тях е специалист в борбата с тероризма, а другите двата – във финансовите престъпления, съобщава Reuters. Говорител на LafargeHolcim, най-голямата в света компания в областта на производството на цимент и строителни материали, се въздържа от коментар по този повод.

През януари компанията се оказа в центъра на скандал, след като вестник Mond съобщи, че тя е давала пари на терористични групировки, включително и на „Ислямска държава“. Филиалът на френската компания в Сирия е установил контакт с бойците на ИД през 2013 и 2014 г., за да осигури работата на своя циментов завод в североизточна Сирия. Работата на завода е спряла на 19 септември 2014 г.

Френското министерство на икономиката се обърна към прокуратурата, за да се установи дали компанията е влязла в сговор с ИД. Едновременно с това жалба подаде и френската Асоциация за защита на правата на пострадалите от икономически престъпления.

LafargeHolcim, чиято централа се намира в Париж, заяви, че нейният сирийски клон е плащал на трети лица, за да се договорят с въоръжените групировки.

Ръководството на концерна твърди, че това е било направено с цел да се осигури безопасността на служителите на завода и че крайните получатели на парите са неизвестни.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички