Пеевски обяви участието си в компанията за цигарени опаковки "Юрий Гагарин"


Пеевски обяви участието си в компанията за цигарени опаковки "Юрий Гагарин"
Снимка: БГНЕС

4035

Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече официално е съсобственик и в производителя на опаковки и цигарени гилзи "Юрий Гагарин". Това става ясно от публикуван в Търговския регистър договор от 15 декември, чрез който 100% от собствеността на втория по големина акционер в пловдивската фабриката "Комсо табако" се прехвърля на компанията "НСН инвестмънт", пише в. "Капитал".

Съдружници в "НСН инвестмънт" с капитал 1,01 млн. лв. са Делян Пеевски (90%) и Ирена Кръстева (10%). Промяната на контрола върху 18% от "Юрий Гагарин" още не е вписана, а цената не става ясна, тъй като е била уговорена с друг договор на 12 ноември, уточнява вестникът.

Пазарната стойност на дела според цените на акциите на компанията на Българската фондова борса (БФБ) е около 8 млн. лв. Цената на акциите на "Юрий Гагарин" са се търгували на средна цена от 43,3 лв. в последната търговия.

С това Делян Пеевски отново осветлява част от бизнеса, за който се твърди, че е притежаван от него. Тази година беше обявено участието му "Булгартабак холдинг", където вече официално контролира 5% от капитала.

Участието на Пеевски в "Юрий Гагарин" става през компанията "Комсо табако", която към средата на юли държи 18% от акциите в производителя на цигарени гилзи и с това е вторият по тежест негов съсобственик след "Баранко" с неговите 49%. Досега "Комсо табако" бе притежание на сейшелската офшорка Desentia Limited, с което реалният краен собственик оставаше скрит. На 15 декември обаче тя е прехвърлила 100% от дяловете на "Комсо табако" на българската "НСН инвестмънт". Това е компанията, която Ирена Кръстева регистрира през лятото на тази година, а седмици по-късно дари 90% от нея на сина си Делян Пеевски. Така семейството сега придобива официално участие в пловдивския производител на цигарени гилзи. Цената на сделката не се знае, но номиналната стойност на дяловете на "Комсо табако" е 591 хил. лв. Освен това, оценен през борсовите котировки на "Юрий Гагарин" в четвъртък, които са 43 лв. за акция, делът в компанията би трябвало да струва 7,7 млн. лв. Към деветмесечието на тази година "Юрий Гагарин" отчита печалба от 5,98 млн. лв. при спад на приходите от 72.4 млн. лв. на 71.9 млн. лв. Дружеството има активи за 87,2 млн. лв.

През тази година депутатът и майка му официализираха 5% собственост в най-голямата компания на борсата - "Булгартабак холдинг". Това стана също чрез "НСН инвестмънт", която купи "Табако инвестмънт" от оръжейния търговец Петър Манджуков. "Табако инвестмънт" е директен собственик на 5% от цигарения холдинг, чиято пазарна капитализация към четвъртък надхвърля 448.5 млн. лв. С това пакетът, притежание на Пеевски и майка му, се оценява на 22,4 млн. лв.

Чрез новата сделка Пеевски се обвързва и по още един начин с "Булгартабак холдинг" - като съдружник. Причината е, че цигареният холдинг от пролетта на 2015 г. контролира най-големия акционер в "Юрий Гагарин" - "Баранко". Допреди това собственик беше офшорката от Белиз Droslian Limited, но дъщерните фабрики на "Булгартабак" - "София БТ" и "Благоевград БТ", придобиха съответно 34% и 31%.

В тазгодишната декларация на депутата Делян Пеевски по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, публикувана на сайта на Народното събрание, депутатът осветли 50% акционерно участие в "Балканска медийна компания", притежание на 50% от дяловете на "Био уотър", 50% от "Био уотър инвестмънт" и участие от 49% в международната компания Al Entisar General Enterprises Co L.L.C.

Няма обаче отговор на въпроса откъде Пеевски и майка му извадиха 900 хил. лв., които наляха за вдигане на капитала на съвместната им компания "НСН инвестмънт" до над 1 млн. лв., пише в. "Капитал" Парите за увеличението са преведени на 9 ноември, а то е заявено в Търговския регистър на 11 ноември - ден преди договорената покупка на "Комсо табако", което предполага, че вероятно е служило частично или изцяло за покупката.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички