Раздвижване на промишлената активност в еврозоната през септември


Раздвижване на промишлената активност в еврозоната през септември
Снимка: iStock/Guliver

2452

Отчита се ускорение на бизнес активността в промишления сектор на еврозоната през септември. Раздвижването е в рамките на очакваното, като има подобрение както на растежа на производството, така и при растежа на новите поръчки и на работната заетост, показват окончателни данни от проучване на агенция Markit.

В края на третото тримесечие промишленият PMI индекс в региона нараснал до 52,6 пункта, съвпадайки с предварителните данни на Markit, след като през август падна до тримесечно дъно от 51,7 пункта. Индексът, измерващ новите промишлени поръчки, нарасна през миналия месец до 53,4 пункта спрямо 18-месечно дъно от август на ниво от 51,4 пункта, съобщава БНР.

Германия (с промишлен индекс 54,3 пункта за септември) отново се очертава като основен двигател за растежа на промишлената активност в цялата еврозона, следвана от Австрия и Испания, докато бизнес активността в промишлеността на Италия (с промишлен индекс 51 пункта за септември) се завърна отново на позитивна територия, а във Франция доближи нивото на стабилизация. В същото време испанският промишлен PMI индекс скочи до 5-месечен връх от 52,3 пункта спрямо 51,0 пункта през август (най-ниското негово ниво от декември 2013-а година).

Промишлените PMI индекси сочат за нарастване на производството в региона през третото тримесечие със стабилно темпо от 2% на годишна база при известно ускоряване на възходящия импулс през септември, заяви Крис Уилямсън, главен икономист на агенция Markit. Ключовото послание от септемврийското проучване е, че промишлеността в еврозоната продължава да се разширява със солидно окуражително темпо, но има опасения, че подемът е тревожно неравномерен, допълни той.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички