САЩ с поредна акция в търговската война с Китай и Южна Корея


САЩ с поредна акция в търговската война с Китай и Южна Корея
Снимка: iStock/Guliver

2313

Китай и Южна Корея не са съгласни с решението на САЩ да наложат нови болезнени такси върху вносните слънчеви панели и перални машини, които отбелязаха най-новия залп в шоуто "Америка на първо място" на Доналд Тръмп.

Американският президент одобри внезапно увеличаване на тарифите - до 50% за големите перални машини в продължение на три години и до 30% за слънчевите панели в продължение на четири години - за защита на американските производители.

Но Южна Корея, която подписа споразумение за свободна търговия с бившия президент Джордж Буш, веднага заяви, че ще подаде петиция срещу САЩ в Световната търговска организация, предаде AFP.

Министърът на търговията на страната Ким Хюн Чонг заяви, че тарифите са "прекомерни" и могат да представляват "нарушение на разпоредбите на СТО".

От най-голямата южнокорейска фирма „Самсунг“ казаха, че тарифите са „такса за всеки клиент, който иска да купи пералня машина“. Министерството на търговията на Пекин пък предупреди, че „заедно с други членове на СТО Китай ще защити решително своите законни интереси ", макар че не посочи конкретно противодействие.

Американските ходове "не само предизвикаха загрижеността на много търговски партньори, но на тях силно се противопоставиха и много местни правителства и предприятия надолу по веригата в САЩ", гласи изявление на директора на бюрото за търговска защита и разследване.

Пекин "изразява силното си недоволство", каза той.

Китай е най-големият търговски партньор на САЩ, но Тръмп често атакува това, което той нарича несправедливи практики от Пекин, обвинявайки Пекин, че унищожава американски работни места.

Когато се стремеше да заеме президентския пост, Тръмп заплашва да се оттегли от СТО, а враждебността му към Световната търговска организация не е намаляла, откакто е в Овалния кабинет.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички