СТО предрече забавяне на глобалната търговия


СТО предрече забавяне на глобалната търговия
Снимка: БГНЕС

1891

Глобалният ръст на търговията ще бъде по-нисък през 2019 г., отколкото през миналата година. Това прогнозира Световната търговска организация (СТО) във вторник, имайки предвид широко разпространеното "напрежение" и икономическата несигурност.

СТО предвиждаше в предварителните си оценки 3,7% разширяване на търговията за тази година, но ревизира прогнозата до 2,6%, отбелязвайки спад на трипроцентния растеж, отбелязан през 2018 година, предаде БГНЕС.

"Фактът, че днес нямаме добри новини, не бива да изненадва никой, който чете вестниците през последните 12 месеца", заяви генералният директор на СТО Роберто Азеведо пред репортери в Женева.

В своята годишна прогноза СТО отново даде израз на загрижеността си относно системните заплахи, които биха могли да продължат да нарушават световната икономика, по-специално митническите мерки между Китай и Съединените щати.

Има индикации, че продължаващите преговори между Вашингтон и Пекин биха могли да разрешат битката за митата, но сроковете за евентуална сделка не са ясни.

Запитан дали е видял някоя от страните да излезе победител от търговските крамоли между двете най-големи икономики в света, Азеведо каза, че "ще има много губещи". Следователно става все по-наложително да се намерят решения за напреженията, добави той.

СТО "определено се надява, че ще чуем добри новини" от преговорите между САЩ и Китай, каза Азеведо, който е бразилски гражданин.

Преди година СТО прогнозира, че ръстът на търговията за 2018 г. ще бъде 4,4%.

Фактът, че крайният резултат беше с 1,4% по-нисък от първоначалната оценка, подчертава значителните рискове за световната икономика, смятат икономистите на СТО.

За тази година рисковете в посока надолу отново превъзхождат потенциала за повишаване, но "отпускането" на напрежението, особено премахването на ограничителните търговски мерки, може да доведе до преодоляване на прогнозите за 2019 г., съобщават от СТО.

Прогнозите, публикувани във вторник, се основават на "относително гладък" Brexit, който ще се разиграва през следващите две години, каза икономистът на СТО Колман Ний пред репортери. Но "ситуацията е толкова променлива", добави Ний. "Ще трябва да изчакаме и да видим какъв е крайният резултат", преди напълно да разберем влиянието на Brexit върху световната търговия.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички