Стокообменът между България и Индия е нараснал 3 пъти за 10 години


Стокообменът между България и Индия е нараснал 3 пъти за 10 години
Снимка: Министерство на икономиката

4525

За последните десет години двустранният ни стокообмен с Индия се е увеличил близо 3 пъти – от 79 млн. щ.д. през 2006 г. на 215 млн. щ.д. през 2016 г. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с посланика на Индия Н.Пр. Пуджа Капур. През 2016 г. българският износ за Индия нараства с 29% спрямо 2015 г., достигайки 80 млн. щ.д. Тенденцията за неговото увеличение се запазва и през първото тримесечие на 2017 г., отбелязвайки ръст от над 176%.

„Надяваме се тази тенденция да се запази и да продължим да развиваме търговските връзки между нашите две държави“, подчерта зам.-министър Манолев. По думите му редица индийски компании вече оперират в страната ни, а български фирми реализират не само експорт, но и мащабни проекти в Индия. Последната по-значима индийска инвестиция у нас бе реализирана в началото на тази година, когато индийската компания „Фюджи“ откри център за аусторсинг и ИТ услуги в София. Понастоящем за индийската компания в София работят около 50 души, като до края на 2017 г. се планира броят на назначените специалисти в София да бъде удвоен и да нараства до 2019 г., когато прогнозите са да се разкрият 300 работни места. „Това е сектор, който има голям потенциал и към който проявяват все по-голям интерес индийски компании“, допълни българският заместник-министър, цитиран от пресцентъра на ведомството ни.

„Считаме, че в няколко сектора имаме сериозен потенциал да присъстваме още по-осезаемо на индийския пазар и се надяваме на подкрепа от Ваша страна български компании да успеят да реализират експорт“, допълни Александър Манолев. Сред примерите на секторите с потенциал за развитие бяха посочени селскостопански продукти, храни и напитки, парфюмерия и козметика, продукти на химическата промишленост (изкуствени торове, химически съединения и др.) авточасти и автокомпоненти и др. Към момента водещи стоки в износа на България са предавателни апарати за радиотелефония, инструменти и апарати за химични и физични анализи, пшеница, уреди за управление и електрическо разпределение, медикаменти и др.

По време на срещата бе договорено и да се търсят механизми за активизиране на политическия диалог в сектор икономика като се предприемат и координирани стъпки за по-чести заседания на Междуведомствената смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Отправена бе покана и за посещение в Индия на политическото ръководство на Министерството на икономиката и бизнес делегация за създаване на по-оперативни връзки между компаниите от двете държави.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички