Тютюновите синдикати поискаха оставката на Лукарски


Тютюновите синдикати поискаха оставката на Лукарски
Снимка: БГНЕС

6627

Браншовите синдикални структури на Независим синдикат на тютюноработниците (НСТ) към КНСБ и Национален синдикат тютюнева промишленост (НСТП) към КТ „Подкрепа” заявиха, че "категорично" не одобряват медийните изявления на министъра на икономиката Божидар Лукарски за случващото се в „Булгартабак-Холдинг” АД и по-специално „София-БТ” АД, съобщават от синдикатите.

В писмо до медиите от КНСБ и КТ „Подкрепа“ са категорични, че бездействието на Лукарски е спомогнало за ситуацията в софийската цигарена фабрика на "Булгартабак".

В момента тя не работи, машини няма и служителите са в платен престой. От загуба на работата си са заплашени над 400 служители на софийската фабрика и още около 200 в други фабрики със свързани производства, припомня БНР.

Според синдикатите: "явно нежелаещ да бъде обективно запознат със случващото се, министър Лукарски заявява, че „Фабриката в цялост няма да прекрати своята работа” и че той е запознат, че от 303 предложения за прекратяване на трудовите правоотношения 263 са приели по-високите обезщетения, но извършената проверка от служителите на „Следприватизационен контрол“ установи, че в Дружеството не се извършва производствена дейност". Категорично изразеното становище на министъра е, че „към днешна дата няма други нарушения по договора” - считано към 03 април 2016 г.

"Тютюновите синдикати заявяват, че от кабинета на министър-председателя през месец август 2015 г. са му препратили кореспонденцията между „Булгартабак-Холдинг” АД и адвокат Даниел Пенков писмо за намерение за изкупуване на продукцията на „Булгартабак-Холдинг” АД с искане за съдействие за разрешаване на търговско-икиномически договорености между цигарения холдинг и дружество Ronahiya Shavi Company с представител адвокат Даниел Пенков. В писмото изрично е записано, че: „На основание чл.112 - Глава осма „Предложения и сигнали” от Административнопроцесуалния кодекс, във връзка с чл.20, ал.1 от закона за администрацията и чл. 65, т.10 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация, предоставяме изложението на Вашето внимание, за вземане на отношение, по компетентност”, пише в отвореното писмо на двата синдиката.

Браншовите синдикални структури считат, че "бездействието на министър Лукарски е допринесло за създалата се ситуация в „София- БТ” АД - а именно заповед №1020-4100-294/ 21.03.2016 г. на изпълнителния директор Владимир Гечев Жеков от 21.03-2016 г.: „СПИРАМ дейността в дружеството, считано от 1.04.2016 г. за неопределено време”, което автоматично довежда до масово уволнение - ликвидация на 420 трайни работни места.

Имайки предвид посочените факти, браншовите структури НСТ към КНСБ и НСТП към КТ „Подкрепа” искат оставката на министър Лукарски за бездействието и неговата неангажираност при създалата се ситуация и фактическото спиране на „София-БТ” АД и освобождаване на персонала на дружеството, който със своята дейност допринасяше за държавния бюджет с над 340 млн. лв.", се казва в писмото.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички