Всички търговски сделки в ЕС ще трябва да се ратифицират от държавните парламенти


Всички търговски сделки в ЕС ще трябва да се ратифицират от държавните парламенти
Снимка: Getty Images / Guliver

2618

Всички търговски сделки в Европейския съюз трябва да преминат през процес на ратифициране от парламентите на държавите членки, разпореди Европейският съд. Решението може да се окаже от особена важност за Великобритания, която се надява бързо да предоговори търговските си отношения с Брюксел след Brexit, съобщава AFP.

В своето решение съдът разпореди всяка една търговска сделка, която включва система за извънсъдебно уреждане, да получи ратифициране от всички 38 национални и регионални правителства. Според институцията това е така, тъй като споразумение за свободна търговия може да бъде сключено само съвместно с ЕС и държавите членки.

Съдът се изказа по повод на договор между ЕС и Сингапур от 2013 г., но ще служи като правило за всички следващи търговски сделки на общността, включително и тези с Великобритания.

Извънправителствената арбитражна система е основна част от сключването на международни търговски споразумения, макар да е остро критикувана от активисти, според които по този начин лесно се прокрадват интересите на големите корпорации.

Миналата година белгийският регион Валония за малко да осуети търговското споразумение между ЕС и Канада, заради несъгласие с някои негови части, след като преговори по него бяха водени в продължение на седем години.

В рамките на споразумението със Сингапур Европейската комисия се надяваше да има нужда само от одобрението на Европейския съвет и Европейския парламент.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички