Ограничават строежите край брега на морето


Ограничават строежите край брега на морето
Снимка:

644

Промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие предвижда ограничаване на застрояването в 100-метровата зона А, която се измерва от граничната линия с морето до посочените метри навътре в сушата или плажа.

Това заяви днес в НС председателят на регионалната комисия, депутатът от ГЕРБ Любен Татарски, предаде БГНЕС.

Предвиденото ограничаване означава намаляване на параметрите и възможните обекти, които сега могат да се застрояват там.

Реакцията и желанието на кметовете на морските общини е да си остане старият режим, който така или иначе е доста рестриктивен, допълни депутатът.

В новите промени предложението е в тази зона да могат да се изграждат само спортни обекти, обекти за хранене, чешми, спирки и други.

"Желанието е да си остане старият режим, който позволяваше, макар и при по-ниска плътност на застрояване – до 20%, ниско застрояване от 7,5 метра", поясни той. Между първо и второ четене съм убеден, че ще намерим по-правилното решение, каза Татарски.

Промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се наложиха най-вече поради някои проблеми, които възникнаха в последните години във връзка с ползването най-напред на плажовете и начина, по който се провеждат процедурите, отбеляза той.

В закона в момента подробно е разписана доста съкратена процедура за отдаване на концесия на тези плажове. До 2 месеца след вземане на решение от МС тя трябва да се организира.

Новото в тези промени е, че половината от таксата, която досега отиваше в общините, само половината от нея ще остава в тях, а другата половина ще влиза в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Целта е тези средства да се използват за благоустройствени дейности в района на плажовете, обясни Татарски.

Има разделение на плажовете в зависимост от начина на тяхното ползване. Най-напред се предоставят на концесия. Ако и по този начин не се реши въпросът за стопанисването на съответния плаж, той се обявява за безстопанствен. Не говорим за постройки, които са търпими по смисъла на закона и са узаконени от минал период. Смятам, че точно този текст ще бъде променен и няма да остане във вида, в който е, обяви Татарски.

Най-вероятно ще намерим баланс между интересите и на собствениците на земи, и на инвеститорите, както и на хората, които искат да посещават морските плажове, обеща той.

Новото в закона е да не се позволява застрояване в такива мащаби и параметри, както е сега, подчерта Татарски.

Има разписана норма и за допълнителната площ, която ще се предоставя към търговските обекти, които са вече поставени на плажа. Има определени места, където могат да се разполагат свободно чадъри, шезлонги и т. н. Това е регламентирано в закона. Който е строил по силата на досегашните правила и това строителство е узаконено, няма как да бъде съборено, категоричен бе той.

Ще бутат огради, бариери и всичко друго, което възпрепятства свободния и безплатен достъп на гражданите до морските плажове. Там, където е дадена концесия, трябва да има свободен достъп до плажа, повтори той.

Промените в закона бяха гласувани днес на първо четене.

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички