1,5 млн. лева за незаконни разрешителни за строеж на "Корал"


1,5 млн. лева за незаконни разрешителни за строеж на "Корал"
Снимка:

716

Заради желанието си да построи ваканционно селище за отдих на плажа "Корал" в община Царево, испанският инвеститор "Ибердола" плаща 1,5 млн. лева за такси в общинската хазна, пише сайтът за разследваща журналистика "Биволь".

Документ, публикуван в групата "Да запазим Корал" от бившия концесионер на плажа Атанас Русев, показва сумите, платени от "Ибердрола" за 4 разрешителни от 2009 г., възлизащи на 392 000 лв. От разбивката на таксите се вижда, че общината прибира основната сума за "ползване и свързване към градската инфраструктура".

До момента е известно за поне 17 такива разрешителни, като някои от тях са съвсем пресни от края на миналата година. Това означава, че "Ибердрола" е платила или предстои да плати в общинската хазна, минимум милион и половина лева.

Казусът "Корал" отново излезе на дневен ред след като "Биволъ" съобщи, че в края на декември са издадени нови разрешения за строеж на името на "Ибердрола Инмобилиария". От Община Царево първо казаха, че всичко е редовно и инвеститорът може да почва да строи. МРРБ обаче обяви разрешителните за незаконни поради изтекла давност и липсваща инфраструктура. Министър Павлова съобщи, че става дума за три разрешителни за строеж на ваканционно селище и на трафопостове.

Впоследствие Атанас Русев публикува във Facebook още 14 разрешителни, издадени в периода 2009 - 2012 г. Сайтът Offnews цитира ДНСК, според която тези документи имат същия порок и са незаконносъобразни. От строителния контрол дори се заканват да дадат преписките за "Корал" на прокуратурата.

През май 2010 г. директорът по комуникациите и маркетинг на Ибердрола Инмобилиария Хосе Луис Гонзалес Секера заяви, че проектът "Корал Бийч Елит" е един от най-важните за неговата компания и тя продължава да го осъществява според плана, съгласуван с местните власти. До момента в проекта са инвестирани 44 млн. евро, от които 40 млн за закупуването на земята. В периода 2009-2011 е прокарана канализация и е изградена канално-помпена станция, която отвежда отпадните води към пречиствателната станция на село Лозенец. Тя обаче е с недостатъчен капацитет за разрастналия се курорт и през лятото отпадните води преливат и се връщат в морето.

Не е ясно какво ще предприеме инвеститорът след като разрешителните се оказаха незаконни и дали общината ще трябва да връща пари. "Ибердрола" е добросъвестен купувач на 120 декара земя, която първоначално е общинска, но е приватизирана през 2002 г. от фирмата "Витатур", свързана с кмета на Бургас Димитър Николов. Срещу обещания за инвестиции и отваряне на работни места фирмата получава терените на цена от 7 долара на квадрат.

Обещанията обаче остават само на хартия, а земята е превъртяна през няколко фирми и през 2006-2007 г. е продадена на "Ибердрола" по 400 евро на кв/м.- показа подробно разследване публикувано в Медиапул през 2010 г. Това става възможно, защото тогавашния кмет на Царево Петко Арнаудов пренебрегва решение на Общинския съвет и сключва договорите с "Витатур" без клауза за разваляне ако инвестиционният план не се осъществи. След два отказа на бургаските прокурори да разследват тази крупна далавера, в момента проверката е в Националната Следствена Служба, съобщават от "Биволъ".

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички