Скок на акциите в банковия сектор допринесе за ръст на европейските борси


Скок на акциите в банковия сектор допринесе за ръст на европейските борси
Снимка: iStock/Guliver

4665

Европейските фондови борси се представят доста добре през петъчната търговия, заличавайки изцяло вчерашните загуби благодарение на скок на акциите в банковия сектор и на засилващия се инвеститорски риск-апетит след по-силни от очакваното данни за китайската инфлация.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Китай нарасна през септември с 1,9% на годишна база от 10-месечно дъно от 1,3% през август, докато индексът на производствени цени (PPI) се повиши с 0,1%, излизайки изненадващо на позитивна територия за пръв път от януари 2012-а година насам. Това отслаби притесненията на финансовите пазари за здравето на втората по сила световна икономика, след като тези страхове изплуваха отново на хоризонта по време на търговията в четвъртък след доста разочароващи данни за китайски внос и износ в началото на есента.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 1,47%, наваксвайки изцяло вчерашното си понижение от 0,9% и вече е на път да приключи петъчната търговия със седмично повишение от близо 0,5 на сто.

Най-солидно повишение с над 2% бележи индексът, обхващащ банковия сектор, благодарение на добър отскок на акциите на Deutsche Bank (с 2,3%) и на акциите на италианските кредитни компании.

В същото време се наблюдава подем и в италианския банков сектор поради очаквания, че властите в страната ще успеят да разрешат въпроса с проблемните кредитни институции. Акциите на Banca Popolare dell’Emilia Romagna поскъпвайки с цели 4,5% след информация на Reuters, че банката е продала свое портфолио с т.нар. "лоши (необслужвани) кредити" за 618 млн. евро и ще предложи през уикенда на своите акционери да се слее с Banca Popolare di Milano, чийто акции нарастват с 4,65%, информира БНР.

Общият финансов индекс SXFR се повишава с 1,28% благодарение на ръст от 13,18% на акциите на Man Group PLC, след като базирания в Лондон инвестиционен хедж фонд заяви, че планира да изкупи обратно свои акции за 100 млн. долара.

От днешните добри инфлационни данни на Китай пък се възползват в най-голям степен компаниите от минно-добивните сектор, като акциите на Anglo American PLC нарастват с 2,36%, на ArcelorMittal SA - с 2,24%, на Boliden AB - с 1,61%, на Rio Tinto PLC - с 2,23% и на BHP Billiton PLC - с 2,41%.

Немският фондов индекс DAX се повишава с 1,65%, френският CAC40 - с 1,87%, италианският MIB - с 1,95%, а британският FTSE100 - с 0,83%.

Подкрепа за днешната позитивна настройка на европейските пазари на акции оказват и изненадващо добри данни за търговския баланс, вноса и износа на еврозоната през август.

 

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички