Ако правите тези 3 неща през почивните дни, ще живеете по-щастливо

Ако правите тези 3 неща през почивните дни, ще живеете по-щастливо
Източник: iStock/Guliver

Да живееш за момента, да бъдеш спонтанен, да се дистанцираш от ангажиментите - това са нещата, които правят почивните дни толкова специални. Това, което избирате да правите през свободното си време, е важно, защото след като го „изразходите”, не можете да си го върнете. Повярвайте, прелистването на Instagram няма да ви донесе дълготрайно щастие. Вместо това, вероятно ще ви накара да се чувствате изморени или затънали в посредственост. Най-щастливите и успешни хора извличат максимума от уикендите си - чрез включване на здравословни навици, които научно доказано подобряват нашето физическо и психическо благополучие.

1. Прекарайте време с приятели и семейство

Уикендите са най-добрите дни от седмицата - не само за заетите, но и за безработните, според проучване от 2014 г. на Станфордския университет. Изследователите са установили, че емоционалното благополучие се увеличава с около 15% през почивните дни и този процент нараства, колкото повече прекарваме време със семейството и приятелите си.

Всъщност, социалното време е особено важно и за безработните, отбелязват изследователите. Хората без работа прекарват по-голямата част от свободното си време сами. Често тези часове през седмицата биват изразходвани за домакинска работа или за гледане на телевизия, но през уикендите ситуацията се променя коренно.

2. Тренирайте

Най-успешните бизнес лидери в света, като Опра Уинфри, Шерил Сандберг и Бил Гейтс превръщат упражненията си в уикенд приоритет. Проучване от 2018г., публикувано в The Lancet, доказва че хората, които са физически активни, са по-щастливи. Социалните спортове или поне тренировките с приятелка имат повече положителни ефекти, въпреки че колоезденето също се нарежда високо.

3. Медитирайте

Практикуването на медитация може да увеличи щастливите ви моменти, а също и да пребори редица проблеми, причинени от стреса, като мигрена. Ако сте прекалено заети от понеделник до петък, медитирането дори само за 15 до 20 минути през почивните дни може да осигури редица ползи за психичното здраве.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.