Искате да се пенсионирате богати? Тогава не правете тази грешка


Искате да се пенсионирате богати? Тогава не правете тази грешка
Снимка: iStock

7275

Като интелигентни хора, ние обичаме да виждаме себе си и финансово „просветени”. Стартирането на бизнес и поддържането му след това изисква способността да се работи успешно с парите. Но ето един факт, който може да ви изненада: Повече от една трета от предприемачите нямат пенсионен фонд. Как е възможно? Според доклад на Manta Trends основна причина са недостатъчните доходи, а най-често срещаният план е продажба на част от бизнеса, за да бъде финансирано пенсионирането.

Повечето хора си мислят, че планирането на пенсия може да почака и инвестират цялото си време, енергия и финанси в развитието на настоящия си бизнес. Но това не е правилна стратегия. Има много предприемачи, които са вложили всичките си пари само в едно направление – фирма, инвестиции, акции само в една компания и т.н. Когато нещо се обърка, те буквално няма от какво да живеят. Трагично е, най-вече защото една проста практика може да ви спаси, а именно:

Плащайте първо на себе си

Помислете какво се случва, когато вземете заплата. Първият, който получава дял от това заплащане, е правителството, чрез данъци. След това, голяма част отива към жилището под формата на битови сметки, следват разходите за автомобила, храна и развлечения. Ако има нещо останало, може би си мислите за спестяване. Грешка!

Цялата тази схема трябва да се промени. Финансирането на финансовото ви бъдеще е най-важното (и най-трудно) решение, което трябва да направите. Първо, влагайки парите си в спестявания, ще спестите от данъци, отлагайки ги за пенсионните си години. Второ, този план гарантира, че увеличаването на пенсионния ви план не зависи от бюджета на държавата. Правейки го автоматично, вие премахвате стреса от нуждата от съзнателно спестяване.

 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички