Как Джак Ма подготви Alibaba за бъдещето?


Как Джак Ма подготви Alibaba за бъдещето?
Снимка: Getty Images

6395

Когато създателят и лидер на Alibaba Джак Ма се оттегли от компанията миналия месец, това не беше лесно решение.

55-годишният предприемач обяви през септември 2018 г., че ще напусне поста изпълнителен председател след 12 месеца, с което ще сложи край на 20-те си години начело на технологичния гигант. Но наскоро той разкри, че е обмислял този план повече от десетилетие.

Идеята да се оттегли за първи път хрумва на Ma през 2004 г., когато рисков капиталист му казва, че не е "достатъчно квалифициран за изпълнителен директор". Но едва през 2009 г., когато Alibaba навършва 10 години, той сериозно започва да подготвя бъдещото си оттегляне, пише CNBC.

"Този ден започнах да мисля, че трябва да се подготвя за пенсионирането си. В този ден реших, че моят 20-годишен юбилей (начело на компанията, б.р.) – 10 септември, 2019 г. ще бъде денят, в който ще напусна", разкри Ма на конференцията на главните изпълнителни директори, организирана от списание Forbes в Сингапур.

Милиардерът често е казвал, че би искал компанията, която е основал през 1999 г., да издържи 102 години, така че да обхване три века. За да се реализира тази визия, Ма и неговият екип са разработили здрава система за лидерство, която цени новите начини на мислене и работа.

"Никога не трябва да имате копие на Джак Ма. Един Джак Ма е твърде много за компанията", отбелязва китайският предприемач.

"През последните 10 години се опитахме да изградим система, която има правилното лидерство, която може да открива, да създава и да обучава много лидери", посочва той.

Подготовката включва изучаването на Декларацията за независимост на САЩ, британската парламентарна система и римската политика, за да се стигне до истинска меритокрация.

"Прекарахме около година в обсъждане и обмисляне на система, в която лидерите да могат да се борят за визията, мисията и стойността на компанията", разкрива китайският милиардер.

Ма, който беше наследен на кормилото на Alibaba Group от Даниел Жанг, вече се чувства уверен, че компанията има силна лидерска стратегия, която може да издържи за десетилетия напред.

"Компанията никога не трябва да зависи от Джак Ма. Джак Ма ще остарее. Джак Ма ще оглупее. Джак Ма ще се разболее или ще преживее автомобилна катастрофа, или каквото и да е", посочва той.

"Компанията трябва да зависи от система за лидерство. Това е културата. Това са хората. Това е системата, която поддържа компания жива 102 години. Това не е само един човек", казва в заключение милиардерът.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички