Как да кажете "не", без да бъдете груби

Как да кажете не, без да бъдете груби
Източник: iStock/Guliver

За да работите добре в един екип трябва да се научите как да помагате на хората, да изграждате връзки и да поддържате тези връзки по някакъв начин. Но понякога трябва да кажете и „не“ на исканията, които са отправени към вас. За съжаление, тези две букви имат особена тежест и на мнозина им е трудно да боравят с тях. Ето как да кажете „не”, без колегите ви да ви сметнат за груб и арогантен човек.

1. Обвинявайте натовареността си

Много ефективен начин да кажете на някого „не“ е като се оправдаете с натоварения си график или липса на опит за конкретното нещо. Във всеки случай, бъдете мили, казвайки, че не сте човекът, който да помогне на тази идея да бъде успешна и не искате да ги разочаровате.

2. Направете разликата между възможност и разсейване

Това започва с познаването на вашата лична или професионална мисия. Ако знаете вашата цел, тогава можете да кажете „не“, когато някой поиска от вас нещо, което отвлича вниманието ви и не ви носи никакви дивиденти. В крайна сметка, всички ходим на работа, за да изпълняваме определени задължения.

3. Препоръчайте по-квалифициран колега

Когато казвате „не“ на някого, опитайте се да насочите човека към някой, който е по-квалифициран, по-свободен или по-подходящ да помогне. По този начин отказът няма да звучи грубо, а напротив – ще покаже, че сте ангажирани с проблема.

4. Не драматизирайте

Повярвайте ни, не е нужно да мислите цели сценарии и постановки, за да откажете услуга на някого. В крайна сметка това ще ви създаде по-големи проблеми, отколкото ако сте откровени. Бъдете учтиви, но честни и директни.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.