Лесен трик за справяне с неловката тишина в разговор

Лесен трик за справяне с неловката тишина в разговор
Източник: iStock/Guliver

Колко често ви се е случвало да говорите с някой нов познат, да чувствате, че разговорът върви добре и изведнъж... се настанява неудобна тишина. Не знаете какво да кажете. И другият не знае какво да каже. Моментът е супер неловък. Какво да направите? Според Lifehack в случая може да ви помогне едно просто правило.

Става дума за правилото на 30-те процента – каквото и да казвате, старайте се 30% от информацията да е нова за отсрещната страна.

Никой разговор няма да продължи дълго, ако се повтаря едно и също. С въвеждането на нова информация се разкриват и нови теми, диалогът е свеж и интересен.

Как разбрах, че е време да напусна работа

Понякога просто идва момент, в който трябва да промените нещо в кариерата си. Може би сте недоволни от вида работа,...

Пример:

Познат: „Храната в този ресторант беше страхотна!“

Какво НЕ трябва да казвате: „Да, беше хубава.“

Какво ТРЯБВА да кажете: „Да, особено ми хареса как бяха овкусили салатата. Напомни за едни друг ресторант, в който бях преди време .... (продължете с разказ за другия ресторант).“

Защо само 30% нова информация? Защото прекалено много говорене ще направи диалога едностранчив. Другият човек ще се почувства пренебрегнат, сякаш само рецитирате някакви неща пред него или му изнасяте лекция.

Има още един фактор, за да проработи 30-процентното правило. И двете страни трябва да искат разговора да продължи. Ако единият просто е отегчен и не желае повече да участва, нищо няма да помогне.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.