Експерт: Догодина ще има леко поскъпване на ипотечните заеми

Експерт: Догодина ще има леко поскъпване на ипотечните заеми
Източник: iStock/Guliver

Можем да говорим за най-ниските ипотечни лихви у нас. Все по-често има реклами с лихви, започващи от 2,95%. Това заяви кредитният експерт Тихомир Тошев пред БНТ.

Същевременно Тошев посочи, че от догодина се очаква леко повишение на лихвите по ипотечните кредити – след средата на следващата година, но то нямало да е съществено.

Кредитният експерт посочи, че очаква догодина и успокояване на имотния пазар. Той напомни, че БНБ е предупредила банките да ограничат кредитирането за имоти – до най-много 85% от стойността на съответното жилище. Ако направим грешна стъпка, много е вероятно да изпитаме проблеми да го обслужваме, предупреди Тошев и посочи, че в София вече много хора искат да живеят в по-хубаво жилище и масово ипотечните кредити са за около 130 000 лева.

Според анализ на Bulgarian Properties, през 2018 година имотният пазар в столицата изглежда така - забавяне на темпа на нарастване на цените до около 5% на годишна база, стабилизация на пазара на ценови нива около 1 000 евро/кв.м., два пъти по-добра достъпност на жилищата спрямо тази от преди 10 години, нарастващо предлагане на жилища ново строителство.

Средната цена на жилищата в София през третото тримесечие на годината е 1 090 евро/кв.м. при 1 086 евро/кв.м. за 2-ро тримесечие и 1 092 евро/кв.м. в началото на годината. Средните цени в най-популярните софийски квартали са: "Витоша" – 960 евро/кв. м., "Студентски град" – 1 070 евро/кв. м., "Кръстова вада" – 1 270 евро/кв. м., "Манастирски ливади" – 1 010 евро/кв. м., "Младост 4" – 1 080 евро/кв. м., "Връбница 2" – 960 евро/кв.м. Най-скъпо продавани са жилищата в Центъра и в кв. "Лозенец" – между 1650 евро/кв.м. и 2000 евро/кв.м.

Средната покупна цена на жилищата в София е 86 260 евро при нива около 90 000 евро в предходните тримесечия. А издадените нови разрешителни за строеж в София нарастват с 14.5% за деветмесечието спрямо същия период на 2017 г.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.