Тарикатите с къщи за гости могат да се измъкнат с по-малки глоби


Тарикатите с къщи за гости могат да се измъкнат с по-малки глоби
Снимка: БГНЕС

5767

Глобите за къщите за гости няма да се платят от българския данъкоплатец и ще се постараем да вземем всичко дължимо. Това заяви новият-стар земеделски министър Десислава Танева.

Нарушителят плаща, подчерта Танева, позовавайки се на европейските правила, но можело да се претендира какъв да е размерът на глобата – това е основната цел на отменената от Върховния административен съд (ВАС) методика за налагане на санкции след плащане по проекти по ПРСР за периода 2007-2013 г.

Не искам да вярвам, че методиката е направена "пунта мара", добави Танева. Тя така и не каза кой е бил директор, когато методиката е издадена от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), но до август, 2013 година – годината, когато е пусната методиката, директор на ДФЗ е подалият оставка досегашен земеделски министър Румен Порожанов. Порожанов си тръгна точно заради къщите за гости и скандалът със зам.-икономическия министър Александър Манолев.

Сключени са 1030 договора за къщи за гости по стария период на Програмата за развитие на селските райони (ПРС) т.е. 2007 – 2013 година, правят се 746 къщи, обясни Танева. Тя призна, че още при предишния ѝ мандат имало сигнали за злоупотреби, но може би не били твърде много и значими. При 130 проверки, са издадени 80 акта, по 65 има процедури за събиране на санкциите, даде статистика земеделският министър.

Що се отнася до въпроса каква е максималната санкция – дали може да има конфискация на имоти, Танева уточни, че само се връщат средства.

Танева посочи и още една възможност за измама – имало възможност и се правели туристически атракции към къщи за гости, пак с европари. Можело и от там да станат измами, в случаи на къщи за гости, които всъщност са си частни вили. Танева подчерта, че туристическите атакции са допустими по еврозаконодателство, а че нашият манталитет е друг т.е. да правим измами, е наш проблем. Бяха дадени и примери за проекти за атракции и цената им - 390 000 лева да се прави ресторант с ограда, 140 000 лева за обучителен център.

Земеделският министър каза и, че ще бъдат проверени 14 проекта за къщи за гости, за които има сериозни основания да се смята, че са направени с нарушения, като покани всички желаещи медии да отидат заедно с проверяващите на място и да видят какво е действителното положение.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички