БФБ на зелено в последния ден от седмицата


БФБ на зелено в последния ден от седмицата
Снимка: iStock/Guliver

3181

Последният ден от седмицата на Българска фондова борса завърши с оцветени в зелено индекси, като ръстове бяха в рамките на половин процент. Оборотът за деня достигна 674 хил. лева и бе формиран основно от пакетни сделки с книжата на „Спарки” АД и „Синтетика” АД.

Сред водещите позиции днес повишения от около 2% записват емисиите на „Фазерлес” АД, „Химимпорт” АД, както и акциите на борсовия оператор. С по-забележими ръстове от съответно 4% и 5% приключват „Булгартабак – холдинг” АД и „Зърнени Храни” АД, но изтъргуваните обеми с книжата им бяха на стойност от по едва 7 хил. лева.

В компенсаторния сегмент търговията протече без изменения в цената на затваряне от предходната сесия. Двата вида компенсаторни записи се разменяха на ниво от 38.5 стотинки за лев номинал, а земеделските бонове се търгуваха на цена от 67.6 стотинки за брой.

След като рано днес азиатските пазари отчетоха предимно положителни резултати, европейските и щатските пазари към момента също се намират в зеления сектор със скромни повишения под един процент, като риск апетита на инвеститорите бе стимулиран от ръста на цената на петрола до най-високите и нива през тази година.

Седмичен борсов коментар

След като преминаха най-важните заседания на централни банки през този месец, а именно тези на Федералния резерв и на Европейската централна банка, борсовата търговия е по-спокойна, а през последните няколко търговски сесии дневните изменения за водещите индекси са доста по-ниски на фона на волатилността, която наблюдавахме през последните месеци.

От средата на февруари насам на международните фондови пазари наблюдавахме положителни резултати, които компенсираха резките понижения, записани в началото на годината, което успокои притесненията на инвеститорите за по-сериозен срив на борсите. Предстоящата седмица няма да е толкова наситена със събития, но изненади винаги са възможни.

На Българска фондова борса през миналата седмица имаше известно раздвижване и отрицателно движение при емисиите на „Булгартабак – холдинг” АД и „Юрий Гагарин” АД, но като цяло търговията сред останалите емисии остана спокойна и изтъргуваните обеми бяха в познатите ни рамки. Макар и при ниска инвестиционна активност на добро представяне на родния пазар се радват акциите, които носят висока дивидентна доходност на своите притежатели.

От Българска народна банка през седмицата можем да очакваме данни за брутния външен дълг и паричната статистика съответно за месеците януари и февруари, а Националният статистически институт ще ни предостави индексите на разходите за труд и на цените на износа и вноса за четвъртото тримесечие на миналата година.

http://www.bulltrend-bg.com

 

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички