БФБ поддържа ниски дневни обороти в края на седмицата


БФБ поддържа ниски дневни обороти в края на седмицата
Снимка: Getty Images

3470

Последният ден от седмицата на Българска фондова борса (БФБ) продължи тенденцията от ниски дневни обороти, след като търговската активност днес достигна едва 271 хил. лева. Индексът на сините чипове SOFIX се понижи за втори пореден ден и завършва седмицата на ниво от 476.25 пункта.

Сред водещите позиции днес акциите на „Свилоза” АД записаха спад от 5.35% до ниво от 2.83 лева за един брой. Ръстове от около 3% отчитат емисиите на „Спарки Елтос” АД и „Агрия Груп Холдинг” АД, а „Софарма Трейдинг” АД поскъпва минимално с 0.57%.

При търговията в сегмента за компенсаторни инструменти земеделските бонове и компенсаторните записи запазиха цената си от съответно 59 и 42 стотинки за лев номинал.

Европейските пазари изтриха сутрешните си ръстове, а щатските борси също отвориха с понижения на фона на незадоволителните корпоративните резултати за последното тримесечие и падащите цени на суровините.

На БФБ продължава силната пасивност от страна на инвеститорите, като търговските обеми на родния пазар стават все по-ниски, а липсата на интерес все по-осезаема. Борсовите измерители задържат своите нива и няма изгледи за сериозни изменения в следващите дни. 

Много по-интересни са събитията на международните фондови пазари. Въпреки добрия старт на финансовите отчети на американските компании, няколко по-разочароващи доклада от технологични гиганти като Apple и Microsoft охладиха ентусиазма на инвеститорите. Добрите макроикономически показатели на щатската икономика пък подсилиха опасенията за скорошно увеличаване на лихвените проценти. Във вторник и в сряда ни очаква именно срещата по паричната политика на Федералния резерв, след която може да получим по-конкретна информация по този въпрос. 

На европейските борси оптимизмът от гръцкото споразумение изглежда се поизчерпи и борсовите индекси отчитат доста по-колебливи резултати. 

През седмицата от Българска народна банка можем да очакваме брутния външен дълг и лихвената статистика съответно за май и за юни, а Националният статистически институт ще публикува данни за цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността, пътуванията на българи в чужбина и посещения на чужденци в България и производството и доставките на енергийни продукти.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички