БФБ тръгна рязко надолу заради промяна в Закона за ползване на земделска земя


БФБ тръгна рязко надолу заради промяна в Закона за ползване на земделска земя
Снимка: Thinkstock

2434

Капиталовият пазар получи поредния си тежък удар от парламента, след като вчера беше гласувана имуществената санкция за търговските дружества, които притежават неправомерно земеделска земя. Това засяга всички дружества, които имат сред акционерите си физически или юридически лица извън Европейското икономическо пространство, офшорни компании и други. Проблемът е, че в търгуваните на борсата дружества всеки ден акции могат да си купуват всякакви юридически и физически лица, които влизат в обхвата на тези текстове от Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, което автоматично излага борсовите дружества, инвестиращи в земеделски земи, под заплаха от огромни за техните възможности санкции, които на практика ще ги изхвърлят от бизнеса.

Такова дружество например е специализираното в инвестиции в земеделска земя "Адванс Терафонд" - една от водещите борсови компании с широк кръг местни и външни институционални и индивидуални акционери. Едни от най-големите инвеститори в дружеството са родните пенсионни фондове, т.е. бъдещите пенсионери, които днес, а може би и занапред ще понесат значителни загуби от законовата промяна. По време на днешната търговска сесия акциите на "Адванс Терафонд" се обезцениха за момент с над 7%, но в крайна сметка затвориха със спад от 3%, след като инвеститорите прецениха, че законовата промяна няма да остане в сила за дълго, тъй като е абсурдна.

От случващото се сериозно пострада за пореден път инвестиционния климат на борсата като цяло, като разпродажбите доминираха през по-голямата част от деня, което доведе до спад на борсовите индекси от около 2%.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички