Борсите отбелязват позитивен завършек на седмицата


Борсите отбелязват позитивен завършек на седмицата
Снимка: Thinkstock

3174

Силно позитивен завършек на седмицата регистрират световните капиталови пазари, спирайки за момент пониженията си, които започнаха в началото на годината. Покупките на инвеститорите се базираха на очакванията за нови стимулиращи мерки от страна на Европейската централна банка, както и скока в цената на петрола, чиито срив в последно време бе сред основните притеснения за борсовите играчи.

В Азия японският бенчмарк Nikkei 225 регистрира ръст от 5.88%, докато китайските измерители нараснаха с по около 1%. В Европа водещите индекси скачат с по около 3% малко преди края на търговията, а американските борси отварят с ръстове между 1% и 2%.

Българска фондова борса е по-скромна, но все пак индексът на сините чипове у нас SOFIX регистрира ръст от 0.61% до 444.46 пункта. Активността на инвеститорите обаче остана ниска и формира дневен оборот от едва 170 хил. лева.

Начело на днешната търговия застана фармацевтичната компания „Софарма” АД, която отчита ръст от 1.92%. Обикновените и привилегированите акции „Химимпорт” АД също поскъпват с по около 3%, а по-сериозен скок от 13.33% записаха книжата на „Медика” АД.

Седмичен борсов коментар

След като през миналата седмица видяхме заседанието по паричната политика на Европейската централна банка, на което председателят Марио Драги намекна за допълнителни монетарни стимули още на следващата среща през март, тази седмица във вторник и сряда очакваме заседанието на Федералния резерв на САЩ. През миналия месец Фед започна постепенното увеличаване на лихвените проценти, така че сега инвеститорите с интерес ще очакват каква ще бъде позицията на Джанет Йелън и колегите и предвид разпродажбите на световните борси от началото на годината и сериозните притеснения за световния икономически растеж.

Лошите новини от международните пазари оставят своя отпечатък и върху Българска фондова борса, която през януари изтри значителна част от ръста си постигнат в края на миналия месец декември.

На фона на сривовете на световните капиталови пазари и поевтиняването на петрола борсовите играчи по света и у нас ще следят излизащите финансови отчети на компаниите за четвъртото тримесечие на годината.

През седмицата от Българска народна банка ще получим паричната и лихвената статистика за месец декември, както и брутния външен дълг за ноември. Националният статистически институт ще ни предостави последни данни за производството и доставката на енергийни продукти през ноември, цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността, а също и пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България.

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички