Борсовият оборот у нас достигна 918 хил. лева в края на седмицата


Борсовият оборот у нас достигна 918 хил. лева в края на седмицата
Снимка: iStock/Guliver

3756

Световните капиталови пазари днес бяха понесени на крилете на изненадващото решение на Централната банка на Япония да въведе за първи път в историята си отрицателен лихвен процент върху депозитите на търговските банки в нея. След повишенията на азиатските пазари, в Европа борсите също се оцветиха в зелено, а водещите индекси нараства с между 1% и 2%. Зад Океана Уолстрийт също стартира търговията с ръстове, въпреки по-слабите от очакваното данни за ръста на брутния вътрешен продукт на САЩ за последното тримесечие.

Борсовият оборот у нас в края на седмицата достигна 918 хил. лева на фона на множеството публикувани финансови отчети на компаниите за четвъртото тримесечие на 2015 година като водещите измерители в синхрон с международните настроения застават изцяло на зелена територия, а SOFIX завършва седмицата на ниво от 448.44 пункта.

Най-активна търговия и оборот от 154 хил. лева отчитаме по позицията на „Химимпорт” АД, чиито акции в крайна сметка завършиха сесията почти без изменение на ниво от 1.339 лева за една ценна книга.

По-значителен ръст от 7.82% отчитат книжата на „Холдинг Варна” АД, а с по 4% нараства и пазарната оценка на „Холдинг Нов Век” АД и „Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ.

В компенсаторния сегмент земеделските бонове продължават да се търгуват на цена от 60 стотинки за лев номинал.

Седмичен борсов коментар

Ситуацията на световните капиталови пазари, които започнаха годината по кошмарен начин, донякъде бе успокоена от действията на големите централни банки през последните две седмици. Европейската централна банка намекна за допълнителни стимулиращи мерки на срещата си през март, а Банката на Япония за първи път в историята си въведе отрицателен лихвен процент за депозитите в нея в опит да се бори с дефлацията. Китайската централна банка продължава да осигурява ликвидна подкрепа на пазара, която отчасти се дължи и на предстоящата Нова година в Китай, а в същото време цената на петрола също записва повишение през втората половина на януари. Въпреки всичко това предпазливостта ще остане на първо място за инвеститорите в началото на февруари, а предстоящите през седмицата макроикономически и корпоративни резултати ще имат значителен ефект върху посоката на пазара в следващите дни.

На Българска фондова борса търговията остава твърде скромна въпреки публикуването на финансовите отчети на компаниите за последното тримесечие. Движенията на родния пазар през януари бяха силно повлияни от случващото се на световните борси, въпреки че пониженията и изтъргуваните обеми бяха доста по-ниски. Към момента родният бенчмарк SOFIX се колебае на нива от 440-450 пункта.

Като статистика през седмицата можем да очакваме данни за дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на конвергенция за януари, както и издадените разрешителни за строеж и започнатото строителство през четвъртото тримесечие на миналата година.

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички