Червеният цвят властва на БФБ


Червеният цвят властва на БФБ
Снимка: iStock/Guliver

3875

Европейските капиталови пазари са на път да завършат втора поредна седмица с понижение. Водещите индекси в региона записват спадове от около 2% малко преди края на търговията, а Уолстрийт също отвори с резки понижения от близо едни процент. В същото време инвеститорите потърсиха убежище във висококачествените правителствени облигации като немските 10-годишни държавни ценни книжа, които достигнаха рекордно ниска доходност. Отливът на капитали от по-рисковите активи като акциите идва на фона на приближаващия референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз, който ще държи пазарите на нокти и през следващата седмица.

Българска фондова борса, в синхрон с борсите на Стария континент, е оцветена в червено. Най-значителен спад от 0.99% записва индексът на сините чипове SOFIX, който ще завърши седмицата на ниво от 445.27 пункта.

Борсовата активност обаче бе доста ниска. При общ оборот от 765 хил. лева, сделките сключени в сегмента за облигации бяха на стойност от 600 хил. лева.

При търговията с акции водещо място днес заема „Проучване и добив на нефт и газ” АД като интересът към книжата на дружеството рязко нарасна в последните часове от сесията и пазарната оценка му оценка скочи с 2.41% до ниво от 8.50 лева за една акция.

Ръст от 1% записва и емисията на „Албена Инвест Холдинг” АД, докато с понижение от 1.88% приключва производителят на акумулатори „Монбат” АД.

Седмичен борсов коментар

Централното събитие през тази седмица на световните финансови пазари ще бъде двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, което ще се проведе на 14 и 15 юни. В резултат на слабите данни за новите работни места в САЩ от края на по-миналата седмица шансовете да има увеличение на лихвените проценти още сега са минимални, но все пак посланието на председателя на Фед Джанет Йелън на пресконференцията след заседанието ще има сериозен ефект върху търговията.

В четвъртък ще се проведат и срещи на три от най-важните централни банки, а именно на Японската, Швейцарската и на Английската централна банка.

Голямо значение за борсовите активи и особено за тези на европейските пазари ще има и наближаващия референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз. С приближаването на ключовата дата 23-ти юни спекулациите относно резултата ще се засилват и ако везните започнат да се накланят в полза на „напускащия” лагер, то това ще има значителни негативни последици за цените на акциите.

За родния капиталов пазар предстоящата седмица ще изобилства от общи събрания на акционерите, на които ще се гласува разпределението на дивидент за 2015 година. Част от дружествата, чиито събрания ще се проведат в следващите дни, са: „Спиди” АД, „Неохим” АД, „Хидравлични елементи и системи” АД, „ЧЕЗ разпределение България” АД, „Унифарм” АД, „Фазерлес” АД, „Софарма” АД, „Софарма имоти” АДСИЦ, „Софарма трейдинг” АД и др. По-високата дивидентна доходност може да се окаже доста привлекателна алтернатива на ниските лихви по депозитите, което да привлече интереса на инвеститорите към Българска фондова борса.

Сред по-важните статистически данни, които можем да очакваме през седмицата са индексите на потребителските цени за месец май, както и платежния баланс и потока от преки инвестиции за април.

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички