Китайската борса с най-сериозен спад, БФБ отчете скромен оборот


Китайската борса с най-сериозен спад, БФБ отчете скромен оборот
Снимка: iStock/Guliver

2179

2016 година започна с разпродажби на световните фондови пазари. Най-сериозни спадове отчете китайската борса, която падна със 7% на фона на забавянето на промишлената активност в страната през декември за десети пореден месец. Това засили опасенията за икономическия растеж и доведе до спадове и на останалите азиатски борси, които бяха притиснати и от геополитическото напрежение между Иран и Саудитска Арабия.

Европейските пазари последваха тенденцията и са оцветени в червено, като водещите индекси записват понижения от над 2%, а немският бенчмарк DAX 30 до момента отстъпва с 4%. Основните индекси на Уолстрийт също започнаха деня с понижения от около 2%.

Лошите резултати на световните пазари се отразиха и на търговията на Българска фондова борса, която в последните дни на миналата година показа признаци на съживяване. Днес оборотът за деня бе крайно скромен на стойност от 171 хил. лева, а основните измерители записват понижения в рамките на един процент.

Сред водещите емисии акциите на „Химимпорт” АД нарастват с 1.9%, а тези на „Албена” АД и „Централна кооперативна банка” АД с по около 4%. На отрицателна територия застават „Зърнени храни” АД, които отстъпват с 5.14%, както и „Софарма” АД и „Монбат” АД, които регистрират спадове от съответно 2.19% и 3.73%.

В сегмента за компенсаторни инструменти отчитаме една по-значима сделка със земеделски бонове на стойност от около 50 хил. лева, сключена при цена от 59.2 стотинки за лев номинал.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички