Няколко пакетни прехвърляния оживиха търговията на БФБ


Няколко пакетни прехвърляния оживиха търговията на БФБ
Снимка: Getty Images

2480

И последният ден от седмицата на Българската фондова борса бе белязан от доста ниска активност от страна на инвеститорите. Макар че общият оборот на края на деня достигна 2.8 млн. лева, тази сума бе почти изцяло формирана от няколко пакетни прехвърляния.

С няколко сделки на обща стойност от почти 2.2 млн. лева начело на търговията застава „Холдинг Нов Век” АД, чиято цена се понижи с 11.33% до ниво от 8.69 лева за една акция.

Прехвърляния на стойност от съответно 200 и 300 хил. лева днес регистрираха „Регала Инвест” АД и „Супер Боровец Пропърти Фонд” АДСИЦ, докато сред останалите компании изтъргуваните обеми бяха по-скоро символични.

Леки ръстове до един процент записват „Адванс Терафонд” АДСИЦ, „Химимпорт” АД и „Проучване и добив на нефт и газ” АД, а понижения от около процент и половина претърпяха емисиите на „Фонд за недвижими имоти” АДСИЦ и „Софарма” АД.

Сред основните измерители на родния пазар отчитаме леки повишения, като изключение направи единствено индексът на дружествата инвестиращи в недвижими имоти BGREIT, който се понижи с 2.74% до 96.34 пункта.

На пазара за компенсаторни инструменти значителен ръст регистрират жилищните компенсаторни записи, които приключиха деня на ниво от 44.8 стотинки за лев номинал.

Европейските фондови борси днес записват поредния си значителен спад при продължаващият срив на цената на петрола.

15-19.12.2014 г.

Кратко продължилото оживление на Българска фондова борса, което настъпи след старта на изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка, все пак успя да изведе основният индекс SOFIX до нива от около 540 пункта и бе донякъде спряно от спадовете на световните борси. Въпреки това предпоставките за позитивен ръст на родната борса се запазват и е възможно да видим новогодишен възход подобен на този от преди една година. Множеството непредвидими фактори в и извън страната, обаче, остават пречка за значителен подем на активността и на цените на акциите у нас.

Националният статистически институт тази седмица ще ни предостави индекса на потребителските цени да миналия месец ноември, както и индекса на разходите за труд за третото тримесечие на годината. Освен това ще получим и поредица от данни за 2013 година свързани с разходите за опазване и възстановяване на околната среда, водопотреблението, канализацията и отпадъците.

От Българска народна банка можем да очакваме данни за платежния баланс, потока от преки инвестиции и реалния ефективен валутен курс за месец октомври, както и статистика за външната търговия и за застрахователната дейност през месец септември.

На световните фондови пазари на фокус остава срива в цената на петрола, който оказва сериозно влияние не само върху цените на акциите, но и върху валутната и стоковата търговия. Освен това в средата на тази седмица можем да очакваме и последното за тази година заседание на Федералния резерв на САЩ, на което ще бъде обявено решението за лихвения процент и доклада за паричната политика на централната банка.

www.bulltrend-bg.com

 

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички