Нови спадове на борсата заради цената на петрола


Нови спадове на борсата заради цената на петрола
Снимка: iStock/Guliver

2872

Краят на седмицата на световните фондови борси отново е оцветен в червено. Причината за спадовете днес отново бе срива на цената на петрола като основните европейски индекси отчитат понижения от около 2%.

Последният работен ден на Българска фондова борса за тази седмица завърши с оборот от малко над 2 млн. лева, близо три четвърти от който бяха формирани в сегмента за облигации. Родният пазар остава в страни от световните тенденции като индексът на сините чипове SOFIX приключи деня с повишение от 0.91% на ниво от 436.58 пункта.

Начело на търговията благодарение на едно пакетно прехвърляне е емисията на „Експат Бета” АДСИЦ, която приключва деня с понижение от 9% до цена от 90 стотинки за една акция. Понижения от съответно 4.19% и 6.39% записват още „Свилоза” АД и „Лавена” АД.

На положителна територия завършват книжата на „Синергон Холдинг” АД и „Химимпорт” АД, които добавят 3-4% към пазарната си оценка.

В сегмента за компенсаторни инструменти активността на инвеститорите бе съсредоточена изцяло в боновете за земеделска земя, който завършват на ниво от 60 стотинки за лев номинал.

Седмичен коментар

Декемврийската търговия на Българска фондова борса до момента не е особено празнична. Търговските обеми остават все така ниски, а основните пазарни индекси не записват сериозни изменения като бенчмъркът SOFIX през последните две седмици се задържа в диапазона 430-440 пункта. С наближаването на последните сесии за тази година надеждите на инвеститорите за новогодишно възраждане на родния пазар отслабват все повече.

През седмицата Националният статистически институт ще публикува индексите на потребителските цени за месец ноември, както и индексите на разходите за труд в страната за третото тримесечие на годината. От Българска народна банка ще получим данни за потока от преки инвестиции и платежния баланс за месец октомври, а също и статистика за външната търговия и застрахователната дейност през месец септември.

На международните финансови пазари най-ключовото събитие през седмицата ще бъде последното за годината заседание по паричната политика на Федералния резерв на САЩ, което ще се проведе във вторник и сряда. Очакванията на инвеститорите, които са базирани на силните данни за заетостта и американската икономика като цяло в последно време, както и на изказванията на председателя на банката Джанет Йелън, са за увеличение на лихвените проценти, което ще бъде и първо от почти едно десетилетие насам. Разбира се предвижданията на пазара могат и да не се оправдаят, какъвто беше случаят със заседанието на Европейската централна банка в началото на този месец.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички