Оборотът на БФБ достигна 391 000 лв.


Оборотът на БФБ достигна 391 000 лв.
Снимка: Thinkstock/ Guliver

4784

Последният ден от работната седмица на европейските фондови борси е на път да завърши на положителна територия, въпреки че икономическият растеж в еврозоната записа малко по-слаб от очакваното ръст. Малко преди края на сесията основните индекси в региона отчитат ръстове от около половин процент, след като изтриха спадовете, с които започнаха деня.

Търговията на Уолстрийт започна при минимални изменения за борсовите измерители след по-силни от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ.

На Българска фондова борса по-голямата част от оборота, който достигна 391 хил. лева, бе формирана по позицията на инвеститора в земеделски земи „Адванс Терафонд” АДСИЦ. С акциите на дружеството се сключиха две пакетни и няколко по-малки сделки на обща стойност от четвърт милион лева при цена от 2.06 лева за една ценна книга.

Сред останалите емисии, записали оборот от над 10 хил. лева, бяха „Софарма” АД, „Алкомет” АД и „Централна кооперативна банка” АД, но и трите дружества приключват деня без значително изменение на пазарната си оценка.

Индексът на сините чипове у нас SOFIX нарасна минимално с 0.15% до ниво от 440.86 пункта.

При компенсаторните инструменти боновете за земеделска земя поскъпваха с 2% до ниво от 69.9 стотинки за лев номинал.

Седмичен борсов коментар

Настроенията на инвеститорите на световните капиталови пазари остават противоречиви. Основните борсови измерители и през миналата седмица се колебаеха между печалби и загуби на фона на поредицата от макроикономически показатели за най-големите икономики, които не дават убедителни доказателства за стабилен икономически растеж в световен мащаб.

През предстоящата седмица във вторник и сряда ще получим индексите на потребителските цени в САЩ и Еврозоната за април, а в четвъртък ще видим и последни данни за молбите за помощи за безработица в САЩ. Те ще представляват интерес за инвеститорите поради ефекта им върху решенията на Федералния резерв и Европейската централна банка, които пък от своя страна ще публикуват протоколите от последните си заседания.

На Българска фондова борса в последните няколко сесии забелязахме известно раздвижване по позицията на IT компанията „Сирма груп холдинг” АД, което доведе и до ръст на пазарната оценка на дружеството, но като цяло търговията остана вяла, а родният бенчмарк SOFIX се задържа на нива около 440 пункта.

През седмицата от националния статистически институт ще получим поредица от важни данни за първото тримесечие на 2016 година, които ще включват наетите лица и средната работна заплата в страната, наблюдение на работната сила, както и информация за доходите, разходите и потреблението на домакинствата.

Българска народна банка също ще ни предостави статистика за външната търговия за февруари, както и за платежния баланс и потока от преки инвестиции за март. Ще получим още и информация за инвестиционните фондове, лизинговите дружества и дружествата, специализирани в кредитиране за месец март.

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички