Пасивна търговия на БФБ в последния работен ден от седмицата


Пасивна търговия на БФБ в последния работен ден от седмицата
Снимка: Thinkstock

4826

Европейските и американските фондови пазари са оцветени в зелено днес, подкрепени от силните данни за заетостта в САЩ през миналия месец, които се оказаха по-добри от очакванията на анализаторите. Водещите европейски индекси нарастват с около един процент движени и от позитивния тласък, даден от решението на Английската централна банка да намали лихвените си проценти вчера. Уолстрийт също отчита ръстове между половин и един процент, като бенчмарк индексът S&P 500 още в началото на търговията достига нови рекордно високи нива.

Търговията на Българска фондова борса в последния работен ден от седмицата остана доста пасивна. При минимален търговски обем от 111 хил. лева, борсовите измерители записват незабележими изменения в рамките на една десета то процента.

Сред най-активно търгуваните емисии днес, тази на „Първа инвестиционна банка” АД поевтинява с 2.4% до цена от 2.248 лева за една ценна книга. Обикновените акции на „Химимпорт” АД отстъпват с процент и половина до ниво от 1.19 лева за брой, а тези на производителя на акумулатори „Монбат” АД изтриват един процент от стойността си до 7.10 лева за ценна книга.

Седмичен борсов коментар 

През миналата седмица световните капиталови пазари получиха сериозна подкрепа от Английската централна банка, която намали лихвения си процент до рекордно ниско ниво от 0.25% и разшири програмата си за изкупуване на активи. Стимулиращ ход предприе и Австралийската централна банка, която също намали основния си лихвен процент. Въпреки тези действия инвеститорите остават колебливи на фона на признаците за забавяне на икономическия растеж в световен мащаб. Борсовите индекси не намират ясна посока, което най-вероятно ще продължи и през настоящата седмица.

Сред по-важните макроикономически показатели през настоящата седмица ще бъдат последните данни за търговския баланс на Китай, Германия и Великобритания, статистиката за индустриалното производство в най-големите икономики в Европа, както и продажбите на дребно в САЩ. Ще очакваме още и заседанието по паричната политика на Централната банка на Нова Зеландия.

На родна територия основният индекс на Българска фондова борса SOFIX остава в рейнджа между 450 и 460 пункта, а инвестиционната активност остава, традиционно за летния сезон, ниска.

От Националния статистически институт през тази седмица можем да очакваме експресните оценки за брутния вътрешен продукт на страната за второто тримесечие на годината, както и индексите на потребителските цени за миналия месец юли и информация за наетите лица и средната работна заплата през втората четвърт от годината. Също така ще получим и последни данни за продажбите на едро и дребно, продажбите в промишлеността, строителството и търговията, вътрешнообщностната търговия и търговията с трети страни.

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички