Разнопосочна търговия на БФБ в средата на априлското затишие


Разнопосочна търговия на БФБ в средата на априлското затишие
Снимка: Thinkstock/Guliver

3348

Последният ден от работната седмица донесе значителен спад на европейските индекси, воден от пониженията на акциите във финансовия сектор. Причината за това са засилващите се притеснения от липсата на прогрес при преговорите между Гърция и нейните кредитори.

За разлика от големите фондови пазари, търговията на Българска фондова борса приключи със смесени резултати, а основният индекс SOFIX остава на практика без промяна на ниво от 506.11 пункта. Борсовата активност, също като през последните няколко сесии, бе слаба, а оборотът за деня достигна малко над половин милион лева.

На челните две места днес застанаха, благодарение на две по-големи пакетни прехвърляния, емисиите на „Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ и „Параходство Българско речно плаване” АД.

На отрицателна територия завършват акциите на фармацевтичната компания „Софарма” АД, които отстъпиха с 3.12% до цена от 3.10 лева за един брой, както и книжата на „Адванс Терафонд” АДСИЦ и „Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ, които изтриха между един и два процента от пазарните си оценки. С повишения от около 2% завършват „Фазерлес” АД и „Агрия Груп Холдинг” АД.

Активна търговия отбелязваме в сегмента за компенсаторни инструменти, където боновете за земеделска земя отстъпиха до цена от 62 стотинки за един брой, а компенсаторните записи се търгуваха без изменение на ниво от 40 стотинки за лев номинал.

Като цяло българска фондова борса е завладяна от пълно затишие през месец април. Стабилният ръст на SOFIX през март изглежда не послужи за основа на някакво по-продължително възходящо движение, като изтъргуваните обеми на родния пазар остават минимални. За момента догонващият потенциал на родните активи изглежда не е достатъчен, за да привлече нови вътрешни и външни инвеститори. През идните дни не се виждат събития, които да раздвижат търговията у нас, а предпазливостта взима връх дори и при сериозни движения на големите международни пазари.

Статистическите данни, които можем да очакваме от Българска народна банка и Националният статистически институт тази седмица ще се отнасят за сектор „Държавно управление” и ще включват нефинансови индикатори и нотификационни таблици за дълга и дефицита за 2014 година, тримесечните финансови сметки към месец декември, както и основни макроикономически показатели за последното тримесечие на миналата година.

По света основният фокус на инвеститорите през април остава публикуването на финансовите отчети на компаниите за първото тримесечие на годината, които са решаващи за движенията по отделните позиции. С особено внимание ще се следи и ситуацията с гръцкия дълг, която остава актуална през последните няколко месеца. Влияние върху търговията ще оказват разбира се и основните макроикономически индикатори, които са определящи за формирането на политиката на централните банки. През последните седмици данните от двете най-големи икономики в света – тези на САЩ и Китай останаха под очакванията на инвеститорите, което засилва спекулациите за благосклонна монетарна политика за по-продължителен период от време.

http://www.bulltrend-bg.com/

 

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички