Седмицата на БФБ приключи на червено


Седмицата на БФБ приключи на червено
Снимка: Getty Images

2167

Българската фондова борса приключи за трети пореден ден с понижение, като днес основните измерители отчетоха леки спадове до две десети от процента, а SOFIX продължи лошото си представяне до ниво от 476.39 пункта.

Борсовият оборот у нас днес достигна до 2.3 млн. лева, което обаче не се дължеше на внезапен ръст на борсовата активност, а на две големи пакетни сделки с книжата на „Момина крепост” АД и „Софарма Трейдинг” АД. Сред останалите дружества изтъргуваните обеми остават доста ниски.

По-сериозен ръст от 5.08% до цена от 15.50 лева регистрират акциите на Биовет, а с понижение от 3.25% завършва емисията на Зърнени храни. С минимални спадове под един процент сесията приключват Трейс груп холд АД и привилегированите акции на Химимпорт.

Европейските акции продължиха възходящия си ход и днес, като бяха подпомогнати от неочаквано силните данни за заетостта в САЩ. Силно представяне днес имаха и производителите на стомана, чиито акции поскъпнаха, след като Европейският съюз наложи анти-дъмпингови мерки на вноса на стомана от Китай и Тайван.

Седмичен коментар

Негативните настроения и предпазливостта продължават да владеят Българска фондова борса и през новия месец. Ентусиазмът на европейските инвеститори от стартиращата програма за изкупуване на облигации на стойност 1 трлн. евро на Европейската централна банка бе основната причина за ръстовете и върховите равнища на европейските пазари в последно време. Този ентусиазъм, обаче, не се пренесе и у нас, като за несигурността на родния пазар значително допринасят и недоизяснените въпроси около пенсионната реформа и предвидените глоби за дружествата инвестиращи в земеделска земя с акционери извън Европейския съюз. В резултат Българска фондова борса е един от най-лошо представящите се фондови пазари в Европа през тази година, като засега няма видими фактори за поскъпване на борсовите активи.

През новата седмица Националният статистически институт ще публикува данни за вътрешнообщностната търговия и търговията с трети страни съответно за месеците декември и януари, а ще видим още и статистика за продажби в промишлеността, строителството и търговията и за местата за настаняване през януари.

В последния работен ден от седмицата можем да очакваме индексите на потребителските цени за месеците януари и февруари, както и годишни данни за товарния автомобилен транспорт в страната.

На международните борси инвеститорите ще следят най-важните макроикономически показатели, както и представянето на отделните компании, в търсене на подкрепа за продължаване на възходящия ход на най-големите борси от началото на годината.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички