Слаби понижения на БФБ за край на седмицата


Слаби понижения на БФБ за край на седмицата
Снимка: iStock/Guliver

3047

Негативните настроения, които завладяха световните фондови пазари след срещата по паричната политика на Европейската централна банка вчера, продължават да доминират на европейските борси и днес. За това спомогна и натиска върху енергийните акции след срещата на ОПЕК, от която стана ясно, че няма да бъдат намалени добивите на петрол. Зад Океана търговията на Уолстрийт стартира с леки повишения благодарение на по-добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ.

Борсовият оборот в последния ден от работната седмица на родния капиталов пазар достигна 738 хил. лева, като 300 хил. от тази сума бяха формирани от пакетни прехвърляния по позицията на София Комерс-Заложни къщи АД преди обяд. Основните индекси на Българска фондова борса са в синхрон с тези на Стария континент и записват слаби понижения.

Най-забележителен ръст днес отбелязват акциите на „ФеърПлей Пропъртис” АДСИЦ, които поскъпват с 18.59%. Повишения в рамките на 2-4% записват и книжата на „Булгартабак – холдинг” АД и „Химимпорт” АД.

В сегмента за компенсаторни инструменти отново най-активно се търгуваха земеделските бонове, които приключват сесията на ниво от 59.4 стотинки за лев номинал.

Седмичен обзор

Българска фондова борса стартира последния месец от годината с доста колебливи резултати и все така скромна пазарна активност. Разочароващо бе представянето на основните индекси и през миналия месец ноември, когато бенчмаркът SOFIX отстъпи с 2.5%. Добрата новина за инвеститорите е, че започва един от най-добрите периоди за родния капиталов пазар в исторически план, а именно месеците декември и януари. Позитивната тенденция бе нарушена през миналата година поради приетите законови промени свързани с пенсионните фондове, но през настоящата година цените на родните акции изглеждат достатъчно ниски, за да предизвикат повишено търсене.

През седмицата от Националния статистически институт ще получим данни за вътрешнообщностната търговия и търговията с трети страни съответно за септември и октомври, както и продажбите в промишлеността, строителството и търговията за месец октомври.

На европейските пазари настроенията не са особено положителни след като през миналата седмица Европейската централна банка разочарова инвеститорите и не увеличи монетарните стимули за икономиките от еврозоната в синхрон със завишените очакванията на пазара. Това предизвика разпродажби на фондовите борси не само в Европа, но и по света. През настоящата седмица освен множеството макроикономически показатели можем да очакваме и изказвания от ръководителите на Японската и Канадската централна банка, както и новини от Английската, Швейцарската и Новозеландската централна банка.

Борсовият коментар не съветва за търговия на БФБ.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички