SOFIX най-после прекъсна негативната си серия


SOFIX най-после прекъсна негативната си серия
Снимка: Getty Images

1712

След седемте си поредни понижения, днес SOFIX най-после прекъсна негативната си серия на БФБ и леко се повиши до ниво от 485.52 пункта. Стойността му обаче е по-ниска от регистрираната в края на миналата седмица.

И четирите основни индекса на родния борсов пазар записват скромни ръстове в рамките на половин процент. Търговията на Българска фондова борса днес достигна общ оборот от 1.2 млн. лева, основно фокусиран в няколко от по-ликвидните позиции.

На челно място в търговията застана емисията на най-големия публичен холдинг у нас „Химимпорт” АД, чийто акции се търгуваха близо до нивото от 1.60 лева за един брой.

С ръстове от около 2% могат да се похвалят книжата на „Спиди” АД, „Еврохолд България” АД, както и тези на „Централна кооперативна банка” АД. Значителни борсови обеми бяха реализирани и по позициите на „Монбат” АД и „Адванс Терафонд” АДСИЦ, но и двете дружества завършват почти без изменение в пазарната си оценка.

В сегмента за компенсаторни инструменти се търгуваха единствено земеделските бонове, които отстъпват до цена от 60 стотинки за лев номинал.

В последната си сесия за тази седмица европейските пазари записаха ръстове, след като президентът на Европейската Централна банка Марио Драги заяви, че паричните стимули в еврозоната ще продължат „докогато е необходимо”.

През последната седмица на БФБ настроенията на инвеститорите бяха предимно негативни. Близостта на българската икономика с тази на Гърция, която продължава преговорите със своите кредитори без успех, изглежда доведе до ново падане на индекса SOFIX под нивото от 500 пункта.

Липсата на добри новини или значително подобрение на икономическата обстановка у нас също действа демотивиращо за малкото потенциални инвеститори. Към момента ниските цени на някои акции могат да предизвикат купувачите да се възползват от възможността и да върнат част от изгубените позиции на родните индекси, но един по-траен спад на европейските борси може да увлече със себе си и родните активи.

През седмицата Националният статистически институт ще ни предостави данни за индексите на оборота в услугите, разходите за придобиване на дълготрайни материални активи, както и туристическите пътувания и разходите за туризъм на населението за първото тримесечие на тази година. Българска народна банка ще публикува информация за инвестиционните фондове, както и за дружествата специализирани в кредитиране за месец март и рамката за международните резерви и ликвидността в чуждестранна валута

На европейските капиталови пазари фокуса на инвеститорите също остава върху гръцката криза. Солидните ръстове на повечето европейски борси от първото тримесечие на годината накараха много инвеститори да започнат да прибират печалбите си и да очакват окончателното разрешаване на гръцкия проблем. Зад Океана не особено убедителните данни от САЩ в последно време засилиха очакванията за по-късно увеличаване на основния лихвен процент от страна на Федералния резерв, което от своя страна доведе и до понижение на щатската валута. По-слабият долар е добра новина за компаниите износители, които се представят по-силно и на фондовите борси.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички