SOFIX прекъсна възходящата си серия


SOFIX прекъсна възходящата си серия
Снимка: iStock/Guliver

4194

Бенчмаркът на родния капиталов пазар SOFIX днес прекъсна 5-дневната си положителна серия, която го изведе до едногодишен връх, и завърши сесията със спад от 0.44%.

Голяма част от оборота на Българска фондова борса днес, който достигна 746 хил. лева, бе формирана от по-големи пакетни прехвърляния по позициите на „София Комерс-Заложни къщи” АД, „Холдинг Варна” АД и „Експат Имоти” АДСИЦ.

Сред останалите дружества най-значителен спад от 15% отчитаме за акциите на „Свилоза” АД, които се сринаха до цена от 2.48 лева, след като компанията отчете спад на печалбата си в тримесечния консолидиран отчет за второто тримесечие от 2016 година.

В положителния сектор с ръст от 3.36% застават книжата на „Албена инвест холдинг” АД, а по-скромни ръстове до около един процент записаха емисиите на „Химимпорт” АД, „Централна кооперативна банка” АД, „Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ, „Адванс Терафонд” АДСИЦ и „Биовет” АД.

В сегмента за компенсаторни инструменти компенсаторните записи и земеделските бонове поскъпват до нива от съответно 27.7 и 61 стотинки за лев номинал.

Европейските акции също са на път да завършат с понижения от малко над един процент като под натиск са компаниите в миннодобивния и банковия сектор. С леки спадове започва и денят на Уолстрийт.

Седмичен борсов коментар

Последната седмица на родния капиталов пазар се оказа доста успешна, въпреки летния ваканционен сезон, който е ангажирал много от инвеститорите. Бенчмаркът на Българска фондова борса – индексът SOFIX – достигна най-високите си нива от една година насам и проби над ниво от 460 пункта, което го ограничаваше в последните седмици.

В последните два дни от седмицата обаче възходящото движение поизгуби инерция, а активността на инвеститорите се върна към по-скромните летни обеми, на които бяхме свикнали, което не е добър индикатор за продължаване на силното представяне на БФБ.

През седмицата от Националния статистически институт ще получим данни за второто тримесечие от годината относно туризма, различните видове транспорт, разходите за придобиване на дълготрайни материални активи и индексите на цените в селското стопанство. Българска народна банка ще публикува данни за паричната и лихвената статистика за юли, както и брутния външен дълг на страната за месец юни.

По света инвеститорите ще следят различните макроикономически показатели от САЩ както и изказването на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън в петък като въпросът е каква е вероятността Фед да прибегне към повишаване на лихвените си проценти. Доскоро шансовете това да стане още през септември бяха съвсем минимални, но един от управителите на банката през миналата седмица каза, че има такава възможност, което значително засили спекулациите по въпроса.

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички