SOFIX с ръст от 2%


SOFIX с ръст от 2%
Снимка: Getty Images

2185

На силно позитивна търговска сесия станахме свидетели днес на Българска фондова борса. Водещият борсов индекс SOFIX, който измерва представянето на акциите на 15-те топ публични компании, завърши деня с повишение от близо 2%.

Единствената причина затова е в новината, че най-големият публичен холдинг по размер на активите „Химимпорт“ предлага на своите акционери дивидент за първи път в 10-годишната си история на фондовата борса. Размерът на дивидента се предвижда да бъде 4,5 стотинки на акция, което при днешната средна цена на акция от близо 1,40 лева за брой прави годишна дивидентна доходност от 3,2%, което представлява отлична алтернатива за инвеститорите на фона на клонящите към нула лихви по депозитите.

Освен дивидента, акционерите на „Химимпорт“ днес бяха зарадвани и от поскъпване с близо 14% на техните акции. Други акции от структурата на „Химимпорт“ също се представиха много добре. Акциите на банката на холдинга – „Централна кооперативна банка“ поскъпнаха с 5,9% до 1,03 лева за брой, а борсовата оценка на „Зърнени храни България“ се повиши с 13,3%. С 3% поскъпнаха и книжата на „Проучване и добив на нефт и газ“, които затвориха на цени от 8,75 лева за брой.

На международните пазари днес оптимизмът също преобладава. Борсовите индекси зад океана се повишават с 1/3 от процента в началото на търговията, докато в Европа ръстът е съизмерим с този в България – между 1 и 2%.

http://www.bulltrend-bg.com

 

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички