Сривът в цената на петрола повлия на капиталовите пазари


Сривът в цената на петрола повлия на капиталовите пазари
Снимка: iStock/Guliver

5119

Провалът на срещата в Доха, Катар между водещите страни - производителки на петрол е основното събитие на пазарите днес. Липсата на консенсус за ограничаване на предлагането на петрол доведе в началото на борсовия ден до срив на цената на петрола от сорта „Брент“ от 5,5% до 40,60 долара за барел. В последствие пазарната стойност започна да се възстановява до около 42 долара в момента.

Капиталовите пазари също бяха подвластни на случващото се при петрола, водени основно от цените на акциите на водещите компании в енергийния сектор.

В Азия спадовете бяха по-съществени – 3% в Япония предимно поради разрушителното земетресение в югозападната част на страната. В Хонг Конг и Шанхай акциите поевтиняха средно с 1%.

Европейските пазари също отвориха дълбоко в червения сектор, но с възстановяването на цената на петрола изтриха по-голямата част от загубите си и в момента се движат със спад от 1-2 десети от процента. С подобни спадове отвориха и пазарите зад океана.

На Българска фондова борса (БФБ) не се случи нищо съществено. Скромен оборот и спад от половин процент на водещия индекс SOFIX обобщават днешната борсова сесия.

Сред губещите се отличиха акциите на инвестиращото в земеделски земи „Адванс Терафонд“, които се обезцениха с 1,4% до 2,06 лева за брой. На обратния полюс бяха книжата на фармацевтичния дистрибутор „Софарма трейдинг“ и куриерската компания „Спиди“, които поскъпнаха, съответно с 1% и 2%.

На пазара на компенсаторки също нямаше активна търговия. Малки сделки, инициирани от продавачите, доведоха до спад с над 1% на цените на компенсаторните записи и боновете за земеделска земя, съответно до 35,5 и 65,2 стотинки за лев номинал.

http://www.bulltrend-bg.com

 

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички