Стабилизация на световните борси, скромна сесия на БФБ


Стабилизация на световните борси, скромна сесия на БФБ
Снимка: iStock/Guliver

3364

Световните фондови борси днес се стабилизираха след ужасния старт на годината. Китайските акции нараснаха с 2%, получавайки подкрепа от решението за премахване на системата за автоматично спиране на търговията, която бе задействана на два пъти през тази седмица, и от лекото повишаване на юана.

Европейските акции се колебаят около вчерашните си нива на затваряне, а в САЩ търговията на Уолстрийт започна с ръстове за основните индекси като за това спомогнаха и по-добрите от очакваното данни за заетостта през декември.

Сесията на Българска фондова борса днес е повече от скромна с достигнат оборот от едва 93 хил. лева. Все пак пазарните измерители застават на положителна територия, като най-високо ръст има SOFIX, който се покачва с 1.02% до 457 пункта.

Водеща позиция днес зае емисията на „Агрия Груп Холдинг” АД, която регистрира ръст от 4.81% до цена от 10.74 лева за една ценна книга.

На компенсаторния пазар днес се сключи една единствена сделка със земеделските бонове при цена от 59.5 стотинки за лев номинал.

Седмичен борсов коментар

Началото на годината на Българска фондова борса бе повлияно от силно негативните резултати на международните пазари. Последните няколко сесии на 2015 година, които бяха малко по-активни (поне в сравнение с това, на което бяхме свикнали през годината), донесоха на родните инвеститори поводи за радост, тъй като основният индекс SOFIX нарасна с близо 6% само през втората половина от месец декември.

Ентусиазмът, които бе стимулиран от ниските нива на родните акции, обаче не се задържа и в началото на 2016 година, за което значителна роля имаха спадовете на световните борси, които повишиха предпазливостта на инвеститорите. Търговията у нас си върна обичайните параметри свързани със скромна борсова активност.

През тази седмица от Националния статистически институт ще получим индексите на потребителските цени за месец декември, както и данни за вътрешнообщностната търговия и търговията с трети страни съответно за октомври и ноември.

На световните фондови борси настроенията са силно отрицателни, а погледите са насочени към Китай, където началото на годината бе белязано от поредица от сривове, които рязко повишиха волатилността, докато в същото време мерките, които китайските власти взимат за успокояване на кризата, носят само краткосрочно успокоение. Имайки в предвид ситуацията, с особен интерес във вторник можем да очакваме данните за износа и вноса и търговския баланс на Китай за миналия месец декември. Евентуално стабилизиране на китайския пазар може да предизвика възходящо движение и на големите борси в Европа и зад Океана, с което акциите да си върнат част от загубите натрупани през първата седмица от тази година.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички