Световните фондови борси се оцветиха в червено


Световните фондови борси се оцветиха в червено
Снимка: iStock/Guliver

3554

Последният ден от работната седмица на световните фондови борси е оцветен в червено. Пониженията започнаха още късно вчера на Уолстрийт и се пренесоха днес на азиатските и европейските пазари на фона на силния долар и ниските цени на суровините.

У нас сесията завършва без забележимо изменение за основния борсов индекс SOFIX, който завършва седмицата на ниво от 440.61 пункта.

Оборотът за деня на Българска фондова борса достигна 1.1 млн. лева, като близо половината от тази сума бе формирана от едно пакетно прехвърляне по позицията на „Артанес Майнинг Груп” АД.

Една доста голяма сделка на стойност от около 300 хил. лева се сключи тази сутрин и с боновете за земеделска земя, които завършиха деня на ниво от 59.1 стотинки за лев номинал.

Сред по-ликвидните акции на родния пазар „Холдинг Варна” АД и „ЧЕЗ разпределение България” АД записват ръстове от съответно 2.62% и 4.56%, а леки понижения под 2% отчитат акциите на „Юрий Гагарин” АД, както и обикновените и привилегированите книжа на „Химимпорт” АД.

Седмичен борсов коментар

Оптимизмът на европейските борси през миналата седмица допринесе за скромни ръстове и на родния капиталов пазар. Тези повишения обаче бяха реализирани при доста ниски търговски обеми като явно коледното настроение не бе повсеместно сред играчите на Българска фондова борса. В кратката работна седмица преди коледните празници надали можем да очакваме нещо по-различно.

Като статистически данни ще получим индексите на цените на износа и вноса през третото тримесечие на годината, както и паричната статистика за месец ноември и брутния външен дълг на страната през октомври.

На световните борсови пазари миналата седмица очакванията на инвеститорите се сбъднаха и първото повишаване на лихвените проценти в САЩ от 2006 година насам стана факт. Доверието на Федералния резерв в икономическото възстановяване на САЩ подпомогна пазарите да възстановят част от загубите си натрупани през предходната седмица. Най-съществените новини и събития за финансовите пазари през този месец вече преминаха, така че следващите няколко сесии едва ли ще са особено напрегнати или изпълнени с резки движения.

 

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички