Световните капиталови пазари отстъпиха след добрите резултати от седмицата


Световните капиталови пазари отстъпиха след добрите резултати от седмицата
Снимка: iStock/Guliver

3005

Световните капиталови пазари отстъпват днес след добрите резултати през седмицата като значителна роля за това изигра и спада на цената на петрола. В Европа водещите индекси изтриват около процент от стойността си малко преди края на деня, а зад Океана на Уолтрийт търговията също е оцветена в червено със спадове под един процент. Освен цената на черното злато негативно влияние оказа и повишаването на инфлацията в САЩ, което увеличава шансовете за повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Оборотът на Българска фондова борса, който достигна 1 млн. лева, отново бе формиран предимно от по-големи пакетни прехвърляния. Днес те бяха по позициите на „Велграф Асет Мениджмънт” АД, „ЦКБ Риъл Истейт Фонд” АДСИЦ и „Неохим” АД.

Пониженията на основните индекси у нас бяха ограничени в рамките на четири десети от процента. Спадове между 1% и 2% записаха емисиите на „Софарма Трейдинг” АД, „Софарма имоти” АДСИЦ и „Химимпорт” АД, а ръст от 2% регистрира „Юрий Гагарин” АД.

В сегмента за компенсаторни инструменти земеделските бонове продължават да се търгуват на цена от 63 стотинки за лев номинал, а жилищните компенсаторни записи леко отстъпват до 38.5 стотинки за брой.

Седмичен борсов коментар

След като първата половина на месец февруари донесе сериозни понижения за световните фондови пазари, през миналата седмица негативното движение спря и акциите възстановиха част от натрупаните загуби, като инвеститорите се възползваха от ниските цени на много активи. За позитивния сентимент на пазара сериозна роля изиграха ръстът на цената на петрола след срещата между страните от ОПЕК и други големи производители, както и изказването на председателя на Европейската централна банка Марио Драги, от което инвеститорите останаха с впечатление, че банката при нужда би засилила стимулиращите си мерки. За по-трайно стабилизиране на пазарите през следващите седмици ще са необходими и добри макроикономически показатели, които да разсеят донякъде опасенията за световния икономически растеж. В понеделник ще видим прогнозния индекс на бизнес активността в промишлеността и услугите в еврозоната, а в петък прогнозния брутен вътрешен продукт на САЩ за последното тримесечие на 2015 година.

Търговията на Българска фондова борса продължава да бъде не особено вълнуваща. Събитията на международните борси изглежда не дават значително отражение на родните акции и в краткосрочен план не се виждат особени възможности за раздвижване. За месните инвеститори остава надеждата, че родният пазар все още има потенциал за растеж.

В идните дни Българска народна банка ще ни предостави паричната и лихвената статистика за януари, както и брутния външен дълг на страната за месец декември. Националният статистически институт ще публикува поредица от данни за четвъртото тримесечие на годината включващи транспорта, пощенските услуги, индексите за оборота в услугите и на цените в селското стопанство. Ще видим още и последни данни за производството и доставките на енергийни продукти.

 

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички