Водещите позиции на родния капиталов пазар се оцветиха в зелено


Водещите позиции на родния капиталов пазар се оцветиха в зелено
Снимка: Getty Images/Guliver

4852

Макар че активността на родния капиталов пазар днес бе доста ниска и оборотът за деня достигна стойност от едва 100 хил. лева, водещите позиции бяха оцветени изцяло в зелено. Това се отрази и в измененията на основните борсови индекси като най-голям ръст от 0.72% записа бенчмаркът SOFIX, който достигна ниво от 458.82 пункта.

Сред по-ликвидните емисии на капиталовия пазар у нас доста силно представяне днес и ръст от 5.7% записват акциите на „Първа инвестиционна банка” АД, които завършват на ниво от 2.269 лева за една ценна книга. Значителен скок от 7.96% регистрираме и при книжата на „Евро инс” АД, а с по около 4% се повишават пазарните оценки на „Албена Инвест Холдинг” АД и „М+С хидравлик” АД.

На световните фондови пазари след като вчера и трите основни индекса на Уолстрийт затвориха на рекордни нива, днес сесията зад Океана стартира с леки понижения след разочароващите данни продажбите на дребно в САЩ. Слаби спадове отчитат и европейските индекси малко преди края на последния работен ден за тази седмица.

Седмичен борсов коментар

В разгара на летния ваканционен сезон и Олимпийските игри в Рио де Жанейро на Българска фондова борса продължават да липсват активни инвеститори, така че измерителите на родния пазар и през тази седмица най-вероятно ще се задържат около познатите ни равнища, а обемите на търговия ще останат ниски.

В следващите няколко дни Българска народна банка ще ни предостави статистика за лизинговите дружества, инвестиционните фондове и дружествата специализирани в кредитиране. Ще видим още и данни за потока от преки инвестиции и платежния баланс на страната за месец юни, а също и външната търговия за месец май. От Националния статистически институт още днес ще получим наблюдение на работната сила и доходите, разходите и потреблението на домакинствата през второто тримесечие от годината.

По света през миналата седмица американският фондов пазар достигна нови рекордни равнища, подкрепен от относително доброто представяне на щатската икономика и възстановяването на цената на петрола. Като цяло борсовите движения през последните няколко седмици са по-слаби и колебливи, което, при липсата на значителни събития, ще продължи и през предстоящата седмица. Все пак силната подкрепа на централните банки за икономическия растеж и рекордно ниските лихви изглежда продължават да поддържат позитивния сентимент на пазара.

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички