Задълбочава се пасивното поведение на пазарните участници


Задълбочава се пасивното поведение на пазарните участници
Снимка: iStock/Guliver

2751

Европейските фондови борси са на път да завършат днешната сесия с леки повишения след отрицателния старт на деня, въпреки че Международният валутен фонд коригира надолу прогнозата си за световния икономически растеж. Най-силно представяне днес имаха миннодобивния сектор, който спечели от повишението на цените на суровините, и банковия сектор след като в Италия бе постигната договорка за създаване на фонд за подпомагане на банките.

Зад Океана търговията на Уолстрийт започна с минимални ръстове за водещите индекси благодарение на поскъпването на петрола, което се отрази позитивно на акциите на компаниите в енергийния сектор.

Липсата на интерес към родния капиталов пазар се задълбочава. Днес основните показатели се настаниха изцяло в червения сектор като индексът на сините чипове SOFIX изтри 0,34% от стойността си до 440 пункта, а общият изтъргуван обем в края на сесията достигна 270 хил. лева, като 202 хил. от тази сума се дължи на сегмента за облигации.

При корпоративните книжа емисиите на “Софарма имоти“АДСИЦ и “Свилоза“АД отчетоха малко по-висок изтъргуван обем съответно от 21 и 15 хил. лева, като адсиц дружеството запази пазарната си цена от 4,93 лева за брой без промяна, а производителят на химически продукти изтри 3,03% от стойността си до 3,52 лева цена на затваряне.

При сделки на стойност под 10 хил. лева и с понижение в борсовите нива до 5,5% в участие в търговията записаха още “Юрий Гагарин“АД, “Булгартабак холдинг“АД, “Индустриалне капитал холдинг“АД и други.

 

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички