5 причини, поради които си заслужава да имате ментор


5 причини, поради които си заслужава да имате ментор
Снимка: iStock/Guliver

7744

„Причината да виждам по-далеч от всички други е, че стоя на раменете на гиганти.“ - Исак Нютон.

Истината е, че и по времето на сър Исак Нютон, и днес никой от нас не може да живее, нито да бъде успешен, в „социален вакуум“ – т.е. да няма никакви взаимодействия с други хора. Трудно е да постигнеш успех съвсем сам. Рано или късно, идва момент, в който осъзнаваш, че имаш нужда от другите хора, точно толкова, колкото и те се нуждаят от теб, пише Lifehack.

Но в някои конкретни ситуации имаме нужда от точно определен тип хора – такива, които да ни съветват и напътстват при взимане на важни решения за живота, за кариерата ни, за идеи и проекти, които имаме и разработваме и т.н. С други думи - ментори.

Добрите ментори притежават някои качества, които ги отличават от всички останали хора в живота ви. Ресурсите, които те ни предоставят, всъщност са нематериални, но жизненоважни. И единствения начин да получим достъп до тях е чрез опита и гледната точка на нашия наставник.

Ето някои от качествата, които трябва да притежава един истински ментор:

1. Да проявява жив интерес към вашия успех.

2. Да се фокусира върху това да ви помогне да дадете най-доброто от себе си.

3. Менторът не се състезава с вас, а по-скоро трябва да ви допълва.

4. Да е наясно с вашите интереси.

5. Истинският ментор не се чувства заплашен от вашия успех.

Ако вие нямате ментор в момента, ето ви 5 причини да се замислите, дали не е време да си потърсите такъв.

1. Менторът е като спортния треньор – той ви тренира и подготвя за предстоящи промени. Икономиката на работната сила в наши дни се основава по-скоро на "умната" работа, отколкото на усилената. Ето защо трябва да сме по-съобразителни спрямо хората, взаимоотношенията си с тях, работните процеси и стратегии и всичко останало. Истински добрият наставник ви помага да постигнете това, като споделя с вас мъдри съвети, базирани на личния му опит.

2. Менторът мотивира – той прави фина настройка на вашия светоглед. Предлага идеи, мисли и прозрения, които ви предизвикват да погледнете отвъд хоризонта на вашия кръгозор. Той ви „повдига“, подлагайки раменете си като „платформа“ от опит и знания, за да видите и други аспекти на случващото се.

3. Менторът предизвиква – той е човекът, който ви побутва да продължавате напред и няма да ви остави да се задоволите с настоящото положение, каквото и да е то – добро или не толкова добро. Менторът ви помага да извлечете поуките от досегашните се успехи и провали и да ги приложите към настоящия момент, като по този начин ви придвижват напред в развитието ви. Понякога толкова напред, колкото не сте си представяли и в най-смелите си мечти.

4. Менторът защитава – той е човекът, който ви предпазва от това да направите грешна стъпка. Менторите са тези, които ви помагат да вземете правилното решение за вашата организация или да избегнете скрити мини в управлението на вашия стартиращ бизнес или в живота.

5. Менторът дава съвети – едно от най-ценните неща, които може да получите от истински ментор – това са житейски съвети. Не за бизнес, не за пари, не за нещо друго комерсиално, а просто съвети за нещата от живота. Менторите са хората, които чрез своите истории и прогнози рисуват картина на възможното бъдещо развитие на нещата. Те са хората, които никога не се отказват от вас. Независимо колко пъти сте се провалили, те продължават да вярват във вашите възможности, да ви окуражават да не се отказвате. В повечето случаи, менторът присвоява визията на своето протеже и не се отказва от него, докато тази визия не стане реалност.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички