7 начина да станете по-добър лидер


7 начина да станете по-добър лидер
Снимка: Thinkstock/Guliver

1268

В края на всяка година обикновено си правим равносметка и решаваме какво бихме искали да променим, за да ни потръгне в лично и професионално отношение. Защо пък да не започнете 2015 с по-добри лидерски умения? Дори да не сте на ръководна длъжност, няма да си ви излишни – ако сте амбициозен, все някога ще заемете такава. Предлагаме ви 7 начина, чрез които ще се превърнете в лидер за пример.

Използвайте „силови“ думи. Става въпрос за думи, които демонстрират решителност и бързо мислене. Не казвайте например, че нещо трябва да се свърши „сега“, а използвайте „незабавно“. Бъдете по-изразителни в изказа си.

Правете добра организация на работата. Ако звъните на служителите си в 9 вечерта и им разпределяте задачи, значи не сте достатъчно организирани. Добрият лидер успява да свърши всичко важно в рамките на работното време.

Обличайте се като всички останали. Да, носенето на строг костюм придава авторитет, но също така ви отделя от останалите. Покажете, че сте част от екипа, а не се „правите на важен“.

Купувайте най-качественото кафе за офиса. Същото важи и за други нужни стоки. Нека служителите видят, че държите да се чувстват добре на работното място.

Включете се в благотворителна инициатива. Поканете и колегите си. Така ще видят, че сте човек, а не просто машина за издаване на заповеди. А и да оказваш помощ на други е част от това да си лидер.

Усмихвайте се дори когато имате проблеми. Всички сме стресирани и уморени, но това не означава да си изкарваме яда на другите. Усмихвайте се дори при трудности – това е знак, че издържате на напрежението и сте подходящ за ръководител.

Останете верни на себе си. Не е трудно да се разхождаш високомерно из офиса и да правиш забележки. Ако имитирате авторитет, никой няма да ви възприеме сериозно. Бъдете себе си, признавайте грешките си. Извоювайте си уважението на служителите по честен път и те ще бъдат готови да ви подкрепят във всичко.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички