Финансовата промяна в живота ви - на 7 въпроса разстояние


Финансовата промяна в живота ви - на 7 въпроса разстояние
Снимка: Thinkstock

4258

Сигурно сте го чували и преди – за да получите правилния отговор, първо трябва да зададете правилния въпрос. Това се отнася и до парите. В края на годината, когато се отдаваме на равносметки, е добре да се запитате някои неща. Собствените ви отговори ще ви насочат как да управлявате по-сигурно и уверено финансите си.

Каква е ролята на парите в живота ви?

Парите са инструмент, но за някои хора имат по-голямо значение. Вие колко време отделяте да мислите за тях? Да се тревожите или да мечтаете за тях? Когато мислите за пари, чувствате ли се напрегнати, ядосани, разочаровани? Запишете отговорите си и се старайте отсега нататък да сте максимално спокойни и неутрални, щом стане дума за сметки.

Какво ме научиха родителите ми за парите?

Идентифицирайте финансовите им нагласи, които са формирали вашите собствени. Колко важни са били парите за родителите ви, обсъждали ли са финансовите въпроси открито, били ли са благодарни за това, което имат, или никога не им е стигало? Отговорите ще ви помогнат да разберете до каква степен сте повлияни от семейната си среда.

До каква степен щастието ви зависи от парите?

Щастието може и да не се купува с пари, но с тях със сигурност се осигуряват неща, които допринасят за него. Чувствате ли се финансово независими? Вярвате ли, че можете да се справяте с финансови трудности? Можете ли да се справяте с ограничен бюджет или всичко винаги трябва да е петзвездно? Ако отговорите показват, че парите са ключова част от чувството ви за пълноценност, отделете време да помислите кои и какви бихте били без финикийските знаци.

Как реагирате на финансовия стрес?

Той се появява независимо от това с колко пари разполагате. Превзема ли обаче целия ви живот? Или поемате дълбок дъх и се опитвате да намерите решение на проблемите? В моменти на парични тревоги най-важно е да преподретим приоритетите си, съветват специалистите.

Знаете ли какво искате?

Като отделим настрана основните нуджи – вода, храна, подслон, за какво всъщност печелите пари? Бъдете конкретни в отговора – може би искате нова кола или се налага да издържате семейство. Това ще ви помогне да си припомните истинските си стремежи.

Знам ли как да планирам бюджета си и финансовата си стратегия?

Бъдете честни със себе си – правите ли достатъчно, за да постигнете целите си? Има много начини, по които човек може да организира финансите и инвестициите си. Сигурни ли сте, че вашият е най-правилният?

Давате ли достатъчно?

В живота не е важно само да се получава, а и да се дава. Правите ли добро за някого? Не забравяйте, че дори да нямате възможност финансово да подпомогнете някоя кауза, можете да го направите по друг начин – като отделите време или разпространите информация за нея, за да я направите по-популярна. Не всичко е пари.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички